A szlovák külügyminiszter nem kér bocsánatot

A szlovák külügyminiszter nem kér bocsánatot

Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter 2022. október 17-én Brüsszelben (Fotó: Facebook/Rastislav Káčer)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem kér bocsánatot Rastislav Káčer, amiért korábban azt mondta, ha Oroszország elfoglalná Ukrajnát, akkor Magyarországnak területi követelései lennének Szlovákia felé. Az elhangzottak miatt a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, Menczer Tamás berendelte Szlovákia budapesti nagykövetét. Menczer szerint Káčer szavai elfogadhatatatlan, nonszensz hazugságok.

A külügyminisztert az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OľaNO) elnöke, Ivan Matovič, valamint Gyimesi György párttag szólították fel arra: kérjen bocsánatot Magyarországtól. A politikus erre válaszul a Facebook-oldalán azt írta, nem kér bocsánatot senkitől, amiért szerinte hazája érdekeit védi.

Matovič az Új Szó szerint azt írta, nem kritizálja a magyarokat, sőt, maga is jó magyar gyökerekkel rendelkezik, öt évet élt Magyarországon, elég jól ért magyarul, és szereti is a magyarokat. A politikus hozzátette, ez nem a nemzetek konfliktusa, hanem egy konkrét politika kritikája. Azt, hogy elég jól ért magyarul, magyar nyelven is írta ki, hazája érdekei között pedig a területi integritást, szuverenitást és a szabadságot említette.

Káčer szerint azzal a politikával van baja, amely a demokráciáért való küzdelem kilencvenes évekbeli élharcosát az európai politikai térkép fekete lyukává, illetve Putyin érdekeinek trójai falovává tette. A politikus hozzátette, Mečiar sem volt azonos Szlovákiával, ahogy Orbán sem Magyarországgal, Matovič szerinte egy senki, arról pedig fogalma sincs, ki Gyimesi. A külügyminiszter szerint a szlovákok és magyarok ezer évig együtt éltek itt, így fognak tenni ezután is, ő maga pedig a békés együttélésben hisz. Úgy látja, mindenki eldöntheti, a történelem melyik oldalán kíván állni, ő pedig azon szeretne lenni, mint Štefánik, Masaryk, Hodža, Papánek, Golian, Viest és Havel, nem pedig azon, amelyiken Henlein, Tuka, Ďurčanský, Tiso és Biľak állnak.