A német szociáldemokraták megközelítették a CDU–CSU-t

A német szociáldemokraták megközelítették a CDU–CSU-t

Olaf Scholz, a Német Szociáldemokrata Párt (SDP) kancellárjelöltje, pénzügyminiszter (b) a jövőről szóló beszélgetésen vesz részt pártja egyik kampányrendezvényén Berlinben 2021. augusztus 16-án (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tovább erősödtek és már a Zöldeknél is népszerűbbek a szociáldemokraták a szeptemberi parlamenti választásra készülő Németországban egy szerdán ismertetett felmérés szerint.

Az RTL kereskedelmi televízió és az RTL csoporthoz tartozó n-tv hírtelevízió megbízásából heti rendszerességgel készített, Trendbarometer nevű kutatás új adatai szerint a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) a szavazatok 21 százalékára számíthatna, ha nem szeptember 26-án, hanem a következő vasárnap lenne a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás.

Az SPD országos választói támogatottsága az egy héttel korábbihoz képest két százalékponttal, a két héttel korábbihoz viszonyítva öt százalékponttal emelkedett a Forsa közvélemény-kutató társaság adatai szerint.

A szociáldemokraták így megelőzték a Zöldeket, és megközelítették a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségét, amely 2005 óta a közvélemény-kutatásokban majdnem mindig, a Bundestag-választásokon pedig minden alkalommal az első helyet érte el. A jobbközép CDU/CSU 23 százalékon áll, támogatottsága nem változott az előző héthez képest. A Zöldek egy százalékpontot veszítve 19 százalékon állnak.

A Forsa mérése alig néhány nap alatt a második, amely azt jelzi, hogy az SPD megelőzte a Zöldeket. Az Insa közvélemény-kutató társaság vasárnap ismertetett adatai szerint az SPD 20 százalékon áll, a Zöldek a szavazatok 17,5 százalékára számíthatnak. A korábbi felmérések még rendszerint azt mutatták, hogy a Zöldek lehetnek a második számú erő az új Bundestagban.

A Forsa felméréseiben az SPD legutóbb 2017 márciusában állt 21 százalékon. Akkor tették meg kancellárjelöltnek Martin Schulzot, az Európai Parlament korábbi elnökét.

A szociáldemokraták ezúttal Olaf Scholz, a Bundestag-választás után visszavonuló Angela Merkel kormányának pénzügyminiszterét, alkancellárt indítják. A 63 éves politikus támogatottsága az utóbbi hetekben meredeken emelkedett, és az új mérések alapján személyes népszerűsége egyre inkább kisugárzik pártjára. A Forsa új adatai szerint a szavazatok 29 százalékát szerezné meg, ha közvetlenül választanának kormányfőt Németországban. Ez az egy héttel korábbihoz képest három százalékpontos, a két héttel korábbihoz viszonyítva nyolc százalékpontos erősödés. A Zöldek kancellárjelöltje, Annalena Baerbock egy százalékpontos gyengülés után 15 százalékon áll. A CDU/CSU jelöltje, Armin Laschet CDU-elnök és észak-rajna-vesztfáliai miniszterelnök támogatottsága stagnál, 12 százalékon áll.

Armin Laschetről egyre inkább úgy tűnik, hogy nem volt szerencsés választás a CDU/CSU számára. Ezt jelzi például a Forsa azon megállapítása, miszerint ha nem őt, hanem a másik jelentkezőt, Markus Söder bajor kormányfőt, a CSU elnökét tették volna meg kancellárjelöltnek, a szeptemberi választáson nem a CDU/CSU-ra szavazni kívánó választók 25 százaléka mégis inkább a jobbközép pártszövetségnek adná voksát. Ebben az esetben a CDU/CSU nem 23 százalékon, hanem 33 százalékon állna.

A kisebb pártok támogatottsága nem változott számottevően. A liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) a szavazatok 12 százalékára számíthat. A CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) 10 százalékon, a szociáldemokratáktól balra álló Baloldal (Die Linke) 6 százalékon áll. A választók 9 százaléka azon pártok valamelyikére szavazna, amelyek várhatóan nem lépik át az 5 százalékos bejutási küszöböt. A bizonytalan szavazók és a nem szavazók együttes aránya 26 százalék.

(MTI)

Fizessen elő a Magyar Hangra!

Friss lapszámunk

Engem már nem lehet betiltani – Magyar Hang-ajánló

Engem már nem lehet betiltani – Magyar Hang-ajánló

Interjú Bródy Jánossal, Orosz Annával, Tóth Gabival, Kemenesi Gáborral és Szakonyi Károllyal. Uradalom állami pénzből a Nyírségben. A Burkáéktól visszakövetelt pénz nyomában. Keresse a friss Magyar Hangot,  Bűvös Szakács-melléklettel!

Hirdetés

Támogasson minket!

Keresés

Csatlakozzon hozzánk Patreonon

Pogátsa Árnyékot vet, de még így se, még vele se találjuk a hazai középosztályt