A tálibok elfoglalták az elnöki palotát Kabulban

A tálibok elfoglalták az elnöki palotát Kabulban

Az afgán kormányerők ellen küzdő tálib harcosok járőröznek a kelet-afganisztáni Nangarhar tartomány elfoglalt székhelyén, Dzsalálábádban 2021. augusztus 15-én (Fotó: MTI/EPA/STRINGER)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tálib felkelők behatoltak az elnöki palotába Kabulban, és elfoglalták az épületet – közölték tálib parancsnokok az MTI beszámolója szerint vasárnap a Reuters hírügynökséggel. Az afgán kormány egyelőre hivatalosan nem erősítette meg, hogy a fegyveresek átvették az ellenőrzést a szigorúan őrzött épület fölött.

Abdul Szattar Mirzakaval belügyminiszter a nap folyamán korábban arról beszélt, hogy a kabinet átmeneti kormánynak adja át a hatalmat, ám két tálib illetékes nem sokkal később közölte, hogy erről gyakorlatilag hallani sem akarnak, nem lesz átmeneti kormányzás, az iszlamista szervezet a hatalom teljes átadását várja el.

Az afganisztáni biztonsági helyzet május óta romlik a tálibok offenzívája miatt. A lázadók a nemzetközi haderő kivonulását kihasználva átfogó offenzívát indítottak a kormányerők ellen, azóta nagy területeket vontak uralmuk alá, kiszorítva az ellenállást alig tanúsító kormányerőket. A tálibok a napokban számos nagyvárost elfoglaltak, vasárnap pedig Kabulba is benyomultak.

Arról már korábban beszámoltunk, hogy Asraf Gháni afgán elnök elhagyta Afganisztánt, a hírek szerint Tádzsikisztán felé menekült. Úgy tudni, hogy Amrullah Saleh alelnök is elmenekült.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter közben azt is bejelentette, hogy az Egyesült Államok evakuálja a kabuli amerikai nagykövetség – még az afgán fővárosban tartózkodó – személyzetét. Blinken megerősítette azt az információt is, hogy az amerikai nagykövetség munkatársai megsemmisítettek dokumentumokat és „egyéb tárgyakat”, mielőtt elmenekültek volna.

Az amerikai külügyminiszter egyúttal védelmébe vette Joe Biden amerikai elnök azon döntését, miszerint véget vetett a közel 20 éves amerikai katonai missziónak Afganisztánban. Hozzátette, hogy Bident kötelezte a Donald Trump volt amerikai elnök által 2020-ban a tálibokkal kötött kivonulási megállapodás. Ha Biden lemondta volna a kivonulást, „visszatértünk volna a tálibokkal vívott háborúba”, és kénytelenek lennének több tízezer amerikai erőt visszavezényelni Afganisztánba. – Egyszerűen tévedés lenne azt gondolni, hogy az amerikai erők fenntarthatták volna az eredeti állapotokat Afganisztánban – közölte.