A tálibok megindultak az ellenállók felé

A tálibok megindultak az ellenállók felé

Tálib fegyveresek járőröznek Kabulban 2021. augusztus 18-án (Fotó: MTI/AP/Rahmat Gul)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tálib harcosok százai tartanak a Pandzsír-völgy felé, hogy elfoglalják a területet – ezt vasárnap este jelentették be az MTI beszámolója szerint. – Az Iszlám Emirátus mudzsahedjeinek százai tartanak Pandzsír felé, hogy ellenőrzésük alá vonják, miután a helyi tisztségviselők elutasították, hogy békésen átadják – olvasható a tálibok arab nyelvű Twitter-oldalán.

A tálibok előzőleg, vasárnap négy órát adtak pandzssiri ellenállóknak a tartomány átadására, de a területet vezetője, Ahmad Maszúd ezt határozottan elutasította. Közölte, hogy nem adja át a területet, harcosai megvédik Pandzsírt, és a háború elkerülhetetlen lesz, ha a tálibok elutasítják a párbeszédet.

Pandzsír az egyetlen tartomány Afganisztánban, amelyet nem foglaltak el a tálibok az elmúlt napokban.

Lapunk már beszámolt róla, hogy a Pandzsir-völgy nem csak kilőtt szovjet harckocsikkal van még mindig tele, hanem a tálibellenes erők fegyvereivel is, amiket azok az elmúlt évtizedekben gyűjtöttek össze. Ahmad Maszúd – a legendás Ahmad Sah Maszúd fia, aki a szovjet-afgán háború hőséből a tálibellenes harc kulcsfigurája lett.