A téli olimpia után vizsgálhatja meg személyésen az ujgurok helyzetét az ENSZ emberi jogi főbiztosa

A téli olimpia után vizsgálhatja meg személyésen az ujgurok helyzetét az ENSZ emberi jogi főbiztosa

Piac Hotanban, a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület egyik városában (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Peking a jövő héten megkezdődő téli olimpiai játékok befejeződése után engedélyezi Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa számára, hogy látogatást tegyen az északnyugat-kínai Hszincsiangban, ahol egyes nyugati vádak szerint a kínai hatóságok súlyos emberi jogi kihágásokat követnek el az ott élő, muszlim vallású ujgurokkal szemben.

Csao Li-csien, a kínai külügyminisztérium szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre erősítette meg a tervezett látogatás hírét, melyről előző este a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap számolt be internetes kiadásában. A SCMP által idézett, bennfentes források szerint Kína beleegyezett, hogy Bachelet "az év első felében, a pekingi téli olimpia játékok után" látogatást tegyen Hszincsiangban. A látogatásról a felek 2018 szeptembere óta egyeztetnek.

A kínai külügyi szóvivő mindazonáltal hangsúlyozta: a főbiztos meghívása "baráti látogatásra", nem pedig a Kína által rendszeresen cáfolt emberi jogi vádak kivizsgálására szól.

A SCMP forrásai továbbá arról is beszámoltak: Peking arra kérte az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatalát, hogy halassza az olimpia lezárulta utánra a Hszincsiangról készített jelentése közzétételét. A hivatal szóvivője a múlt hónapban közölte, hogy hamarosan jelentést adnak ki az ujgurokkal - és más, Hszincsiangban élő nemzeti kisebbségekkel szembeni - állítólagos emberi jogi sérelmekről. Amerikai törvényhozók a múlt héten levélben kérték a hivatalt, hogy még a téli olimpiai játékok február 4-ei kezdete előtt hozzák nyilvánosságra a jelentést.

Washington az ujgurokkal szembeni bánásmóddal kapcsolatos vádakra hivatkozva diplomáciai bojkottot hirdetett a pekingi téli olimpia ellen. Az Egyesült Államokhoz csatlakozva később több más ország, köztük Új-Zéland, Ausztrália, az Egyesült Királyság, Japán és Kanada is bejelentette, hogy nem küld diplomáciai képviselőket a játékokra.

(MTI)

Fizessen elő a Magyar Hangra!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Keresés

Árnyék podcast – A vert sereg