A Trumpra szavazó megyékben háromszoros a covidhalálozás a Biden-párti megyékhez képest

A Trumpra szavazó megyékben háromszoros a covidhalálozás a Biden-párti megyékhez képest

Donald Trump a Fehér Házban 2018. augusztus 27-én (Fotó: Reuters/Kevin Lamarque)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A NPR amerikai közrádió felmérése szerint azokban az amerikai megyékben, ahol az emberek legalább 60 százaléka Donald Trump republikánus jelöltre adta a szavazatát a tavalyi elnökválasztáson, 2,7-szer többen halnak meg népességarányosan covidban, mint a demokrata-párti megyékben.

A felmérésben a május 1-től kezdődő időszakot vették figyelembe, mert ekkortól vált általánosan elérhető a covidvakcina az Egyesült Államokban. Vagyis ezek akkori adatok, amikor már bárki megvédhette volna magát a vírussal szemben a vakcinával, ha akarta volna.

Sőt, minél inkább Trump-párti a megye, a halálozási arány annál nagyobb. A leginkább republikánus megyékben már hatszor többen haltak meg covidban népességarányosan, mint a legdemokratább megyékben.

Bár az egyes halálos áldozatok politikai meggyőződése természetesen nem ismert, az NPR szerint mégis egyértelmű az összefüggés a megye többségének politikai nézetei és a oltási hajlandóság, ezáltal pedig a covidhalálozás között. Ezt más felmérések is megerősítik. Magyarul: a republikánusok közül kevesebben oltatják be magukat, ezért sokkal többen halnak meg covidban.

A republikánusok átoltottsága 59 százalék, a demokratáké 91 százalék.

A republikánusok p4 százaléka egy újabb felmérésben igaznak gondolt legalább egy, nekik szegezett hazugságot a covidról és a vakcinákról, míg a demokratáknál ugyanez az arány 14 százalék. A leginkább elhitt állítás az volt, hogy a kormány eltúlozza a covidhalálozási adatokat.

 (Guardian)