A túszok elengedéséig Izrael nem ad áramot, vizet és üzemanyagot a Gázai övezetnek

A túszok elengedéséig Izrael nem ad áramot, vizet és üzemanyagot a Gázai övezetnek

Izraeli légitámadás áldozatát gyászolják hozzátartozók a gázai as-Sifa kórházban 2023. október 11-én. (Fotó: MTI/EPA/HAITHAM IMAD)

Fotó: Haitham Imad

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elhurcolt izraeliek visszatéréséig Izrael nem ad áramot, vizet és üzemanyagot a Gázai övezetnek – közölte az X-en Jiszráel Kac izraeli energia– és infrastrukturális miniszter. „Humanitárius segítségnyújtás Gázának? Nem kapcsolnak fel elektromos kapcsolót, nem nyitnak ki vízcsapot, és nem léphet be üzemanyagszállító teherautó, amíg az elhurcolt izraeliek haza nem kerülnek. Emberséget emberségért. És senki se szónokoljon nekünk erkölcsről” – írta Kac.

Az izraeli kormány a Gázai övezettel szomszédos izraeli települések elleni, múlt szombati brutális terrortámadás után jelentette be, hogy tovább szigorítja az övezet blokádját, és sem villanyáramot, sem élelmiszert, sem üzemanyagot nem enged be az övezetbe, és a vízellátást is leállítják. Az Izraeli Védelmi Erők, az IDF adatai szerint legalább százharminc túsz van Gázában, de más becslések szerint számuk akár a kétszázat is elérheti.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) arra figyelmeztetett, hogy a gázai kórházak halottasházakká válhatnak az áramkimaradások miatt. Mivel a Gázai övezet egyetlen erőműve szerdán üzemanyaghiány miatt leállt, így a kórházak is generátorokból próbálnak energiát nyerni. Fabrizio Carboni, az ICRC közel- és közel-keleti regionális igazgatója a civilek szenvedéseire hívta fel a figyelmet, kérleli a szemben álló feleket, hogy legyenek erre tekintettel. „Veszélyben vannak az inkubátorban lévő csecsemők és az oxigénre szoruló idős betegek is. Leáll a vesedialízis, és röntgenfelvételeket sem lehet készíteni” – sorolta Carboni.

Gázában eddig mintegy 1200 ember halt meg a légicsapások következtében, Izraelben pedig a Hamász múlt heti betörésének és mészárlásának szintén 1200 halálos áldozata van. Jonathan Conricus, az izraeli hadsereg szóvivője megerősítette, hogy a Hamász harcosai valóban lefejeztek csecsemőket is a múlt hétvégi támadások során.

Címkék: Izrael, Gázai övezet