A túszok fellázadtak a terrorista ellen a texasi zsinagógában

A túszok fellázadtak a terrorista ellen a texasi zsinagógában

Charlie Cytron-Walker rabbi (Fotó: Charlie Cytron-Walker/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ahogy lapunk is megírta, a rendőrök lelőtték azt a férfit, aki túszokat ejtett egy texasi zsinagógában. A fogvatartott embereknek nem esett bajuk. A rendőri akcióra több mint 10 órával azután került sor, hogy helyi idő szerint szombaton délelőtt 11 óra körül egy fegyveres tört be a coleyville-i Beth Israel gyülekezet zsingógájába, ahol épp a szertartást közvetítették élőben a Facebookon és a Zoomon, és négy túszt ejtett.

Az azonban eddig nem volt ismert, hogy mi vezetett a rendőri beavatkozáshoz, és a túszok kiszabadulásához. A New York Timesnak nyilatkozó Charlie Cytron-Walker rabbi elmondta, hogy a túszok aktívan ellenszegültek a terroristának, miután hosszú órák teltek el az egyezkedéssel, és a férfi egyre agresszívebb lett.

Minthogy a zsinagógák kiemelt célpontjai a radikális iszlám és egyéb antiszemita terrorizmusnak, a rabbi szerint a gyülekezet tagjai az elmúlt években legalább négy tréningen vettek részt, ahol a túszejtés és terrortámadás esetén követendő viselkedést gyakorolták. Ez szerinte létfontosságú volt a szerencsés megmenekülésükben.

A terroristát a rabbi azért engedte be a zsinagógába, mert szokatlanul hideg volt, és úgy vélte, a férfi csak melegedni akar. Még azt is felajánlotta neki, hogy főz egy csésze teát. A túszejtés közben a rabbi a tanultaknak megfelelően a kijárat felé orientálta a túszokat, és amikor különböző ürügyekkel közel kerülhetett a többiekhez a fülükbe súgta a menekülésre vonatkozó instrukciókat. Ahogy múltak az órák, a túszok mindegyike észrevétlenül a kijárat hat méteres körzetébe került. 

A menekülésre akkor adott utasítást, amikor a férfi letérdepeltette a túszokat, és félő volt, hogy a kivégzésükre készül. Ekkor a rabbi a túszok felé fordult, és hangtalanul azt tátogta nekik, hogy „nem”, majd egy széket vágott a terroristához. Arra is felkészült, hogy az imakendőjét tekeri a nyaka vagy a keze köré, de erre nem volt lehetősége. A túszok sértetlenül menekültek ki a zsinagógából, majd a SWAT bevetési egység betört és végeztek a férfivel.