A ukránok tagadják, hogy ők ölték volna meg Putyin ideológusának lányát

A ukránok tagadják, hogy ők ölték volna meg Putyin ideológusának lányát

Az orosz Nyomozó Bizottság által közreadott, videófelvételről készített kép nyomozókról az Alekszandr Dugin orosz ultranacionalista ideológus lánya, Daria elleni pokolgépes merénylet helyszínén Moszkvában 2022. augusztus 21-én. Dariával feltételezhetően pokolgépes merénylet végzett előző este. A hatósági gyanú szerint a pokolgépet a Daria Dugina vezette terepjáró gépkocsiba rejtették el, és az menet közben felrobbant. (MTI/AP/Orosz Nyomozó Bizottság)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A The Guardian több ukrán tisztségviselőt is mekérdezett arról, hogy Oroszország egy ukrán állampolgárságú nőt nevezett meg Dárja Dugina merénylőjeként. Az ukránok tagadták, hogy országuk valamelyik szervezete állna a gyilkosság mögött.

 

Volt, aki azzal érvelt, hogy az áldozat és édesapja stratégiailag nem jelentős személyiségek. – Mi okunk lett volna, hogy ezt tegyük? – kérdezte a névtelenül nyilatkozó tisztségviselő.

Mások arról beszéltek, hogy a jelek szerint Dugin volt a célpont, nem a lánya, de ő sem olyan fontos orosz politikai döntéshozó az ukrajnai háborúban, ami indokolta volna a megölését. „Nem sokan hallottak róla nálunk, a lányáról pedig senki nem hallott” – tették hozzá.

Nem szabad túl komolyan venni azt az Ukrajnában megfogalmazott állítást sem, hogy a gyilkosság egy a Nemzeti Köztársasági Hadsereg nevű új csoport munkája lett volna – jegyezték meg. „Virtuális csoportról van szó, amely az incidenssel ismertsége növelésére törekszik” – mondták.

Az autó felrobbantása kifinomult, profi cselekménynek tűnik, a megszólalók szerint az orosz FSZB ügynökség munkája is lehetett, bár ez az állítás is csak egy hipotézis.