A vezető független tévécsatorna mellett tüntető újságírókat vettek őrizetbe Moszkvában

A vezető független tévécsatorna mellett tüntető újságírókat vettek őrizetbe Moszkvában

Újságírók dolgoznak a Dozsgy nevű független tévécsatorna moszkvai szerkesztőségében 2021. augusztus 20-án. A televíziócsatornát, valamint a Vázsnij Isztorij oknyomozó portált, illetve hét újságírót külföldi ügynökké nyilvánítottak Oroszországban. Natalja Szindejeva, a csatorna vezetője tisztességtelennek nevezte ezt az intézkedést, és leszögezte, hogy maximálisan átlátható volt a tájékoztatásuk a finanszírozásukkal kapcsolatban, közzétettek minden pénzügyi dokumentumot. MTI/AP/Denis Kaminev

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az orosz rendőrség szombaton Moszkvában őrizetbe vett több újságírót, akik az ellen tüntettek, hogy a hatóságok előző nap külföldi ügynökké nyilvánították hét kollégájukat, a Dozsgy nevű független tévécsatornát és a Vazsnije Isztorii nevű oknyomozó portált.

A sajtószabadságért tüntető újságírók egyenként tiltakoztak az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) székházánál, a Moszkva belvárosában található Lubjanka téren. Transzparenseiken a többi között olyan feliratok voltan olvashatóak, mint hogy az „újságírás nem bűncselekmény” és „féltek az igazságtól”.

Az igazságügyi minisztérium pénteken döntött arról, hogy külföldi ügynökké nyilvánítják a már kizárólag az interneten sugárzó Dozsgy mellett a Vázsnije Isztoriit és újabb hét újságírót is.

Natalja Szindejeva, a Dozsgy vezetője tisztességtelennek nevezte az intézkedést, közölte, megfellebbezik a döntést.

A Dozsgy gyakran élesen bírálta az orosz hatóságok kemény fellépését a másként gondolkodókkal szemben, rendszeresen tudósított tüntetésekről, valamint részletesen foglalkozott például a tavaly nyáron megmérgezett, majd idén bebörtönzött Alekszej Navalnij ellenzéki politikus ügyével is.

A Kreml júniusban megvonta a tévécsatorna akkreditációját arra hivatkozva, hogy a társaság támogatta év elején a Navalnij melletti, engedély nélküli demonstrációkat. Ezt a Dozsgy tagadja.

Szakértők szerint mindez azt jelzi, hogy az orosz hatóságok az őszi választások közeledtével fokozzák a kritikus médiára gyakorolt nyomást.

A vonatkozó orosz törvény értelmében a külföldi ügynöknek minősített tömegtájékoztatási eszközök anyagai csakis minősítésük megjelölésével terjeszthetők, fel kell tüntetni minden tartalmukon, hogy más államok érdekeit szolgálják. Ezt a szabályozást 2019-ben kiterjesztették magánszemélyekre, köztük bloggerekre is, jogvédők szerint azzal a céllal, hogy elhallgattassák a másként gondolkodókat. (MTI)