A világ legnagyobb szénipari vállalata a napenergia felé fordul

A világ legnagyobb szénipari vállalata a napenergia felé fordul

Fotó: Roy Bury, Pixabay, Wikipedia

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sorra zárja be kisebb bányáit a világ legnagyobb szénipari vállalata, a Coal India Limited (CIL), miközben egyre több pénzt fektet a napenergiába – derült ki a BBC cikkéből. A jelenlegi tervek egy háromezer megawattos napenergia-projektről szólnak, amit az állami fenntartású NLC Indiával közösen vállalt a cég. A CIL céljai között szerepel jelenleg, hogy Indiában élen járjon a napenergia hasznosításában, számos projekt esetében a legalacsonyabb árral előállva.

A CIL elnöke, Pramod Agarwal ki is fejtette a Reutersnek adott interjújában: a következő két-három évtizedben a szénenergia felhasználása vissza fog szorulni, helyét a napenergia veszi át.

A szénbányászok számára már a járvány előtti évek is sok veszteséggel jártak. A 2020 márciusáig tartó három évben a cég 82 bányát zárt be, illetve 18 600 munkavállalót küldött el. Agarwal további leépítésekre számít, az ezzel megtakarított pénzből pedig napkollektorokba terveznek fektetni. Az NLC Indiával közösen vállalt napenergia-projekt 125 milliárd rúpiát, azaz 1,73 milliárd dollárt tesz majd ki, 2024-ig pedig ennek a felét már el is költheti a Coal India Limited.

India jelenleg egymilliárd tonna szenet használ fel évente, így Kína mögött most a világ második legnagyobb fogyasztója. A CIL 2020-21-ben 710 millió tonna szenet állít elő. Az összes amerikai szénipari vállalat együttesen képes ekkora teljesítményre.

Tavaly egyébként India is aláírta az éghajlatváltozásról szóló párizsi egyezményt, elkötelezve magát amellett, hogy 2030-ig a 2005-ös szinthez képest 35 százalékkal csökkenti a szénkibocsátást. Évtizedek óta tavaly csökkent először az ország szénkibocsátásának mértéke, ami, igaz, a koronavírus-járvány miatti korlátozások következménye volt jórészt.

India jövőre már 175 gigawatt megújuló energiát tervez előállítani, a terv pedig az, hogy az évtized végére a 450 gigawatt is összejöjjön.