A világban is rekordokat döntenek a fertőzések

A világban is rekordokat döntenek a fertőzések

A koronavírus-járvány elleni védekezésképpen fertőtlenítenek egy bukaresti utcát védőruhás városi alkalmazottak 2020. április 6-án (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Augusztus 21-e óta, vagyis húsz nap alatt több új fertőzést regisztráltak Magyarországon, mint amennyit addig az egész járvány ideje alatt. A nemzeti ünnepet követő napon még 5098 esetről tudtunk, tehát összesen ennyien fertőződtek meg március negyedike, az első hazai esetek (két iráni diák) megjelenése óta. A nyár végén viszont beerősített a járvány, így ma már 10 909 magyarországi bizonyított fertőzésről tudunk – vagyis nagyjából három hét alatt annyi új eset kerül elő, mint korábban öt és fél hónap alatt.

Pénteken egyébként rekordszámú új fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, a 718 pozitív minta megdöbbentően magas szám. Magyarország a nagy esetszámnak köszönhetően nagyon gyorsan jön fel az esetszámok szerinti országlistán: míg három hete a 105. helyen voltunk a világon, ma már a 90. pozícióban vagyunk. 

Nem csak itthon, a világban is rekordok dőltek az elmúlt 24 órában: a Worldometers statisztikai oldal adatai szerint csütörtökön világszerte 302 593 új koronavírusos esetet regisztráltak a hatóságok, és ilyen magas számra korábban nem volt példa. Az áldozatok száma is magas, de nem döntött csúcsot: csütörtökön 5992 ember hunyt el a fertőzéssel összefüggésbe hozható módon.

A három legtöbb esetet regisztráló ország közül kettőben, az Amerikai Egyesült Államokban és Brazíliában már minden ötvenedik ember bizonyítottan megfertőződött: megközelíti a húszezret az egymillió lakosra eső esetszám. Mindkét országban nagyon magas a halálozási arány is: egymillió lakosra Amerikában 592, Brazíliában pedig 609 halott jut – ugyanez az mutató Magyarországon jelenleg csaknem tízszer kevesebbet, 65-öt mutat.

A világon jelenleg 28,3 millió bizonyított koronavírusosról tudunk, és ezek több mint fele a három legfertőzöttebb országban él: több mint 6,5 millióan az USÁ-ban, 4,5 millióan Indiában (itt a legmagasabb a napi esetszám is, csütörtökön 96 760 új pozitív mintával); Brazíliában pedig 4,2 millió esetről tudnak a hatóságok. Csütörtökön összesen 31 országból jelentettek ezernél több új fertőzést. 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.