A vírus Trump fejében – a hoaxtól a nemzeti szükségállapotig

A vírus Trump fejében – a hoaxtól a nemzeti szükségállapotig

Donald Trump amerikai elnök az Unió helyzetéről címmel tartja államfői évértékelő beszédét a törvényhozás, a kongresszus két háza előtt a washingtoni Capitoliumban 2020. február 4 én (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Egyáltalán nem vállalom a felelősséget” – válaszolta Donald Trump arra a kérdésre, hogy vállalja-e a felelősséget, hogy eddig a gyakorlatban szinte elérhetetlenek voltak a koronavírus-tesztek az amerikaiak tömegei számára. A kérdést pénteken délután szegezték az elnöknek az újságírók, amikor nemzeti szükségállapotot hirdetett ki a Fehér Ház rózsakertjében. A bejelentésnek köszönhetően ötven milliárd dollárnyi segítség juthat el a szövetségi költségvetésből a tagállamokhoz és az önkormányzatokhoz hónapokkal a világjárvány kitörését követően.

Donald Trump nem egyedül vette fel a harcot a koronavírussal és az újságírói kérdésekkel pénteken: az egészségügyi kormányzat képviselői mellett ott álltak mellette az ország legnagyobb kiskereskedelmi láncainak és vezető biotechnológiai cégeinek vezetői is. Utóbbiaknak komoly szerep jutott: a sajtótájékoztatón Trump bejelentette, hogy a jelenlegi napi néhány száz helyett egy hónapon belül akár ötmillió teszt is elérhető lesz a 330 milliós országban a privát szektorral való együttműködésnek köszönhetően.

Habár az amerikai elnök sem a tesztek eddigi alacsony számáért, sem pedig a Fehér Ház járványügyi részlegének két évvel ezelőtti bezárásáért nem vállalta a felelősséget, a pénteki bejelentés mégis azt mutatja, hogy nagy utat tett meg a vírus Donald Trump fejében az elmúlt hetekben.

„A demokraták átpolitizálják a koronavírust” – mondta az amerikai elnök két hete egy Dél-Karolinában megtartott kampánygyűlésén. „Ez az új hoaxuk” – hangsúlyozta akkor az ujjongó tömeg előtt.



A nagy átverésről szóló gondolatát annyira fontosnak tartotta Donald Trump, hogy két nappal később már a Twitteren is arról írt, hogy a hamis híreket terjesztő média és partnerük a Demokrata Párt próbálja felfújni a koronavírus-helyzetet. Trump természetesen nem maga vívta harcát a szerinte rémhírkeltő liberális média és az ellenzék ellen: gondolatait szokás szerint kritika nélkül magáévá tette a jobboldali sajtó, valamint a professzionálisan működő trumpista közösségi média és mémgyár is.

Az esetszámok elkerülhetetlen emelkedésével és a járvány gazdasági hatásainak gyors jelentkezésével az addig hitetlenkedő Trump a múlt hét elején taktikát váltott. Március első napjaiba sorra tárgyalt a krízis által leginkább érintett vállalatok és iparágak szereplőivel, így például a légicégekkel és a hajótársaságokkal. A múlt hét végére pedig annyira biztos volt a koronavírus veszélyében, hogy az Ovális Irodában egy 8,3 milliárd dolláros csomagot jelentett be a járvány megfékezésére.

Ekkor még kevesen sejthették, hogy néhány nappal később Trump tovább emeli a tétet: az uniós országok tiltakozása ellenére beutazási korlátozásokat vezetett be a schengeni övezet tagállamaiból. A bejelentéssel azonban nemcsak a külvilágnak üzent, újra megszólította szavazótáborát is. „Ez a legagresszívabb és legösszetettebb próbálkozás egy külföldi vírus megállítására a modern időkben” – mondta a nemzethez intézett beszédében.

A szélsőséges, idegenellenes szavazókat feltüzelő „külföldi vírus” gondolata természetesen az elnök Twitter üzeneteiben is megjelent. Ahhoz se kellett sok számára, hogy az illegális bevándorlás kérdését összekapcsolja a vírus terjedésével: „Minden korábbinál nagyobb szükségünk van a falra” – írta három nappal ezelőtt.

Aki azonban azt gondolná, hogy a nemzeti szükségállapot kihirdetésével Donald Trump egyértelműen elkötelezte magát a koronavírus elleni küzdelemre, valószínűleg téved. Az amerikai elnök pénteken azt mondta, hogy nem vonul karanténba és nem is végezteti el magán a koronavírus-tesztet annak ellenére, hogy két fertőzöttel is együtt vacsorázott és fotózkodott múlt hétvégén.

Pénteken aztán némileg módosítva az álláspontján azt mondta, nem állítja, hogy soha nem fogják elvégezni rajta a tesztet, sőt szerinte hamarosan sor kerül erre is.