A Wagner-csoport jövő héten elhagyja Bahmutot

A Wagner-csoport jövő héten elhagyja Bahmutot

Jevgenyij Prigozsin, az orosz magánhadsereg, a Wagner-csoport vezetője egy 2023 március elején közreadott Twitter-videóban (Forrás: Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A súlyos veszteségek és a nem megfelelő lőszerellátás miatt jövő héten kivonulnak az ukrán Bahmutból – jelentette be egy váratlan és drámai hangvételű közleményben Jevgenyij Prigozsin, a Wagner csoport vezetője. Az oroszok tavaly nyár óta igyekeznek bevenni a várost, láthatóan nem teljes sikerrel.

Prigozsin a Reuters jelentése szerint közölte, május 10-én távozik a zsoldoscsoport a városból, hogy helyét az orosz reguláris csapatoknak adja át. Ezzel a Guardian szerint a Wagner-csoport véget vet a háború leghosszabb és legvéresebb csatájában való részvételének. „Visszavonom a Wagner egységeit Bahmutból, mert lőszer hiányában csak értelmetlen pusztulásra vannak ítélve”, jelentette ki Prigozsin. Korábban a Wagner-csoport vezetője azt állította, a város nyolcvan százalékát irányítás alatt tartják. Május 5-én viszont a távozás bejelentése mellett már azzal vádolta egy videóban az orosz sereg vezetőit, hogy csak az irodáikban híznak, miközben a fronton lévő harcosoknak elégséges felszerelésük sincs.

A bejelentés videója ITT tekinthető meg: