A WhatsApp vezetője szerint akár be is tilthatják a britek a szolgáltatást

A WhatsApp vezetője szerint akár be is tilthatják a britek a szolgáltatást

WhatsApp (Fotó: Brett Jordan / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem hajlandó teljesíteni a titkosítás gyengítésére vonatkozó, esetlegesen bevezetendő előírásokat a WhatsApp, így hamarosan akár be is tilthatják a britek – közölte a cég vezetője az Independent szerint. Will Cathcart kifejtette, az online biztonsággal kapcsolatban készülő törvényjavaslat arra kényszerítené az alkalmazást, hogy gyengítse a két végpont közti titkosítást. Márpedig ezt az üzenetküldő szolgáltatás nem fogadná el, így pedig a betiltást kockáztatja.

Jelenleg hivatalosan csak a küldő és a fogadó olvashatja ezeket az üzeneteket, még a különböző szakszolgálatoknak sincs hozzáférésük. Különböző kormányzati tisztviselők, köztük brit vezetők is úgy gondolják viszont, gyengíteni kellene a titkosítást, hogy a hatóságok illegális tartalmak után kutakodhassanak. Cathcart megdöbbentőnek tartja, hogy ilyesféle intézkedést kényszerítenének rájuk az Egyesült Királyságban. Az a tapasztalat szerinte világszerte, hogy csak azok az országok akarták erre rávenni őket, akik megpróbálták gátolni az állampolgárok közti szabad kommunikációt. Cathcart úgy látja, ha egy liberális demokrácia is úgy látja, rendben van az állampolgárok magánbeszélgetéseiben kutakodni, az arra ösztönöz másféle kormányzatokat is, hogy így tegyenek. Csak persze számukra már azok a dolgok is illegális tartalomnak fognak minősülni, amelyek nyugatabbra teljesen rendben vannak.

Az online biztonsággal kapcsolatos törvényt jelenleg a brit parlament vizsgálja, elsőként pedig Boris Johnson terjesztette azt elő. A szabályozás lehetővé tenné a kormány számára, hogy terrorizmus vagy gyermekekkel kapcsolatos szexuális visszaélés nyomait kutassa a privát üzenetek között. Ez viszont nem lehetséges, hacsak nem gyengítik a titkosítást. A másik, titkosított üzenetküldésre alkalmas szolgáltatás, a Signal is arról beszélt, hogy egyértelműen kivonulna az Egyesült Királyságból, ha hasonló kérést kapna. A WhatsApp egyébként eddig nem kapott hivatalosan ilyen felszólítást a brit kormánytól. A szolgáltatás közölte azt is, ugyanazt az alkalmazást használja világszerte, tehát nincs is mód rá, hogy kizárólag a briteknél gyengítse a titkosítást, de más országban nem.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.