A WHO abban reménykedik, hogy nem tart két évig a koronavírus-járvány

A WHO abban reménykedik, hogy nem tart két évig a koronavírus-járvány

Az ENSZ egészségügyi világszervezetének (WHO) genfi székháza (Fotó: Yann Forget/Wikimedia Commons)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ENSZ egészségügyi világszervezete, a WHO abban reménykedik, hogy a koronavírus-járvány rövidebb lesz, mint az 1918-as spanyolnátha, nem tart két évig, ha a világ összefog és sikerült kifejleszteni a védőoltást – közölte pénteken Genfben a szervezet főigazgatója. Az MTI által is idézett Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz közben „emberölésnek” minősítette a védőeszközökkel kapcsolatos korrupciót, mivel azok hiányában az egészségügyi dolgozók és az általuk ápolt betegek élete kerül veszélybe.

A SARS-CoV-2 nevű vírus péntek estig világszerte legalább 22 millió 754 ezer 63 embert fertőzött meg, az általa okozott Covid-19-be eddig 794 ezer 814-en haltak bele és 14 millió 580 ezer 774-en gyógyultak meg a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint.

Globális szinten a világjárvány kissé lassult az elmúlt héten. A legtöbb új fertőzést Indiában (62 900), az Egyesült Államokban (46 700) és Brazíliában jelentették (39 600) az AFP francia hírügynökség számításai szerint. A fertőzések száma Etiópiában nő a leggyorsabban (napi 1400 új fertőzött). Európában 15 százalékkal több új fertőzöttet jelentettek, mint az előző héten.

Olaszországban 947-tel nőtt a fertőzöttek száma, május közepe óta ez a legrosszabb adat. A fertőzöttek átlagéletkora 34 évre csökkent. Franciaországban az elmúlt napban 4586 fertőzöttet jelentettek, a halálesetek száma 23-mal 30 503-ra nőtt. Az igazolt fertőzöttek száma 234 400. Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel német kancellár utazási korlátozásokról fog egyeztetni a járvány fékezése céljából.

Pénteken 1033 új koronavírus-fertőzöttet jelentettek Nagy-Britanniából az előző napi 1182 után. További két olyan ember halt meg, akinek 28 napon belül pozitív volt a koronavírus-tesztje, így a halálos áldozatok száma 41 405-re nőtt a nemrégiben bevezetett új számítási módszer szerint.

Romániában megállt az új típusú koronavírussal diagnosztizált személyek napi számának növekedése. Az elmúlt 24 órában 1392-vel emelkedett az igazolt fertőzések száma, ami nagyjából az elmúlt két nap esetszámának felel meg. Egy hónappal ezelőtt, július 22-én emelkedett először ezer fölé a napi esetszám, és azóta csak hétfőn jegyeztek ezernél kevesebb új fertőzöttet. A vírusnak tulajdonított 42 új haláleset az elmúlt két hét átlagának felel meg. A vírus megjelenése óta 76 355 ember fertőződött meg Romániában, közülük 34 523-an meggyógyultak, 3196-an meghaltak.

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, a magyarok közkedvelt üdülő célországában, Horvátországban is három napja emelkedik az új és az aktív fertőzöttek száma.

Közben jövő héten 40 ezer ember bevonásával kezdődik meg a Szputnyik V elnevezésű első orosz vakcina klinikai tesztelésének "posztregisztrációs" szakasza, ezzel párhuzamosan pedig az orosz egészségügyi dolgozók és a veszélyeztetett csoportok önkéntes alapon történő oltása is. Oroszországban az elmúlt egy nap alatt 4870-nel 946 976-ra emelkedett az igazolt Covid-19-esetek száma, a halálozások száma 90-nel 16 189-re.

Címkék: WHO, koronavírus