A WHO is vizsgálja a gyorsan terjedő brit koronavírus-változatot

A WHO is vizsgálja a gyorsan terjedő brit koronavírus-változatot

Várakozó beutazók a londoni Heathrow repülőtéren (Fotó: 1000 Words/Shutterstock)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A WHO egy Twitter-üzenetben bejelentette, hogy szoros kapcsolatban áll az Egyesült Királyság egészségügyi hatóságaival és követi az új vírusváltozat terjedését. A BBC nyomán a Telex is arról ír, nincs arra bizonyíték, hogy az új koronavírustörzs veszélyesebb, több haláleset okozója lenne, és az eddigi kutatások szerint az ismert vakcinák is hatnak ellene. Ugyanakkor – ahogy arról lapunk is beszámolt szombaton – Boris Johnson brit miniszterelnök közlése alapján e verzió terjedési sebessége 70 százalékkal gyorsabb, mint a korábban ismert vírusnak. Ugyanakkor 0,4-del vagy ennél nagyobb mértékben emelheti a járvány terjedési ütemét mérő R reprodukciós mutatót.

Az elsősorban Londonban és Délkelet-Angliában terjedő változat miatt Londonban 3–6 százalékkal, Anglia keleti térségeiben 4–6 százalékkal emelkedik napi átlagban a koronavírus-fertőzések száma. A kór terjedésének lassítása érdekében a brit hatóságok Londonban és környékén vasárnaptól szinte teljes zárlat léptetnek életbe. Az ott élők csak kivételes indokokkal hagyhatják el lakóhelyüket, és karácsonykor sem látogathatják egymást otthonukban. A négyes fokozatú zónát sem elhagyni, sem oda beutazni nem szabad. Az intézkedések egyelőre december 30-ig lesznek érvényben.

A brit hírekre reagálva Hollandia máris közölte is, hogy az új változat miatt megtiltja a brit járatok fogadását. A tilalom vasárnap lépett hatályba, és legkésőbb január 1-ig marad érvényben – közölte a holland kormány.

A holland közegészségügyi hatóság azt javasolta, hogy a vírus ezen változatának bejutását minden lehető módon akadályozni kell, így az Egyesült Királyságból érkező utasok mozgásának korlátozásával, illetve ellenőrzésével.