A WHO-nak még egyetlen omikronnal fertőzött beteg halálát sem jelentették

A WHO-nak még egyetlen omikronnal fertőzött beteg halálát sem jelentették

A koronavírus (Forrás: NIAID/NIH)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus omikron variánsa eddig legalább 38 országban jelent meg, de az Egészségügyi Világszervezethez eddig nem érkezett jelzés arról, hogy egy omikronnal fertőzött beteg is meghalt volna, írja a Guardian.

Ugyanakkor ebből nem szabad azt az elhamarkodott következtetést levonni, hogy az omikronfertőzésbe nem lehet belehalni. Az omikron variánst ugyanis alig egy hete azonosították, és Dél-Afrikán kívül még viszonylag kevés fertőzöttet találtak, akik alapvetően nem a veszélyeztetett csoportba tartoznak.

Dél-Afrikában megnégyszereződött az új fertőzések száma, de a halálesetekben ez az emelkedés egyelőre nem tapasztalható. Viszont a korábbi járványhullámok esetén is az volt a jellemző, hogy az esetszám emelkedését követően, hetekkel később kezd emelkedni a halálozás, hiszen az áldozatok többsége több hetes betegség után hal meg.

A WHO szerint még hónapok telhetnek el addig, míg pontos képet alkothatunk arról, hogy az omikron mennyire veszélyes, mennyire képes kikerülni az immunvédelmet, és milyen járványtrendeket indít el, ha világszerte elterjed.

Kötöttfogás Extra

Fizessen elő a Magyar Hangra!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Keresés

Árnyék podcast – Szilveszteri különkiadás