A WHO-nak még egyetlen omikronnal fertőzött beteg halálát sem jelentették

A WHO-nak még egyetlen omikronnal fertőzött beteg halálát sem jelentették

A koronavírus (Forrás: NIAID/NIH)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus omikron variánsa eddig legalább 38 országban jelent meg, de az Egészségügyi Világszervezethez eddig nem érkezett jelzés arról, hogy egy omikronnal fertőzött beteg is meghalt volna, írja a Guardian.

Ugyanakkor ebből nem szabad azt az elhamarkodott következtetést levonni, hogy az omikronfertőzésbe nem lehet belehalni. Az omikron variánst ugyanis alig egy hete azonosították, és Dél-Afrikán kívül még viszonylag kevés fertőzöttet találtak, akik alapvetően nem a veszélyeztetett csoportba tartoznak.

Dél-Afrikában megnégyszereződött az új fertőzések száma, de a halálesetekben ez az emelkedés egyelőre nem tapasztalható. Viszont a korábbi járványhullámok esetén is az volt a jellemző, hogy az esetszám emelkedését követően, hetekkel később kezd emelkedni a halálozás, hiszen az áldozatok többsége több hetes betegség után hal meg.

A WHO szerint még hónapok telhetnek el addig, míg pontos képet alkothatunk arról, hogy az omikron mennyire veszélyes, mennyire képes kikerülni az immunvédelmet, és milyen járványtrendeket indít el, ha világszerte elterjed.