A WHO szerint most kell szigorítani a járványügyi intézkedéseken

A WHO szerint most kell szigorítani a járványügyi intézkedéseken

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója (j2) könyökérintéssel köszöntik egymást a megbeszélésüket követő sajtótájékoztató előtt Budapesten a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. április 21-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egészségügyi Világszervezet európai regionális igazgatója, Hans Kluge szerint az országoknak fel kell gyorsítaniuk az oltási programokat, és legfőképpen újra be kellene vezetniük a maszkviselési kötelezettséget annak érdekében, hogy az őszi-téli covidhullám ne legyen annyira súlyos, hogy az lezárást tegyen szükségessé.

Kluge elmondta, hogy az omikron BA.5 szubvariáns szélvészgyors terjedése miatt az esetszámok mindenhol emelkednek, így félő, hogy ősszel túl fog terhelődni az egészségügy. Az elmúlt héten majdnem hárommillió új covidesetet jelentettek Európa-szerte, a kórházban ápoltak száma ugyanezen időszak alatt megduplázódott, és háromezer ember meghalt a kontinensen.

A regionális igazgató szerint mindenkinek fel kell vennie a (második) ismétlőoltást, még mielőtt ősszel várhatóan megérkezik az omikronra optimalizált frissített vakcina. Az országoknak újra elő kellene írniuk a maszkok használatát, illetve egyéb járványellenes intézkedéseket is be kellene vezetniük. „Nem hiszem, hogy a társadalom kész lenne egy újabb lezárásra” – mondta Kluge.

(Reuters)

 

Címkék: WHO, koronavírus, covid