Adócsalás címén lecsaptak a legnagyobb belarusz ellenzéki hírportálra

Adócsalás címén lecsaptak a legnagyobb belarusz ellenzéki hírportálra

Aljakszander Lukasenka fehérorosz elnök (balról a második) és Viktor Hrenyin védelmi miniszter (jobbra) a Grodno melletti, a lengyel és a litván határól néhány kilométerre fekvő katonai gyakorlótéren 2020. augusztus 22-én (Fotó: MTI/EPA/Belta pool/Andrej Sztaszevics)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Adócsalás gyanújával indult vizsgálat Belarusz legnagyobb független online híroldala, a Tut.by ellen: kedden a rendőrség megszállta a szerkesztőséget, illetve a lap főszerkesztőjének és több újságírójának lakását is, és a főszerkesztőt, Marina Zolotávot őrizetbe is vették, írja a Meduza cikkére hivatkozva a 444.

A beszámoló szerint ezzel párhuzamosan elérhetetlenné vált az oldal az országban, de később aztán egy másik honlapcímről visszatért a portál. A belarusz ellenzék szerint politikai támadás indult a független sajtó utolsó bástyái ellen, Szvjatlana Cihanovszkaja ellenzéki vezető szerint előre megfontolt módon akarja Aljakszandr Lukasenka kinyírni a legnagyobb független oldalt.

A hatóságok szerint viszont szó sincs erről: szerintük a lapot kiadó vállalat, amelyet az online vállalkozásoknak adókedvezményeket biztosító csúcstechnológiai ipari parkba jegyeztek be, olyan bevételekre is szert tett, amire e bejegyzés alapján nem lett volna jogosultak, és ezzel komolyan megkárosították az országot. A hatóságok kedden nemcsak a szerkesztőséget keresték fel, hanem olyan vállalkozásokat is, melyek valamilyen módon köthetőek az újsághoz: kiszálltak egy weboldalakat megosztó vállalkozáshoz, egy autókereskedő céghez és egy álláskereső portálhoz is.

Tavaly novemberben a Tut.by újságíróját, Katerina Boriszevicset hat hónap börtönre ítélték egy cikk miatt, melyet egy ellenzéki aktivista haláláról írt. A bíróság szerint Boriszevics cikkében bizalmas orvosi adatokat hozott napvilágra (írt többek között arról, hogy a megölt aktivista boncolása ellentmondott a rendőrségi állításnak, hogy a férfi részeg lett volna). Decemberben pedig egy belarusz bíróság megvonta a Tut.by médiaengedélyét a kormány által indított vizsgálat eredményeként, mivel a kormány azt állította, hogy a lap rendszeresen hamis cikkeket közölt a 2020-as elnökválasztásról. Az engedély megvonása ellenére a tut.by ugyanúgy működött tovább.