Áfacsökkentést és egyedi támogatásokat vet be Horvátország az áremelkedés ellen

Áfacsökkentést és egyedi támogatásokat vet be Horvátország az áremelkedés ellen

Fotó: Unsplash/Mykola Makhlai

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az általános forgalmi adó (áfa) csökkentésével és támogatásokkal állítja meg Zágráb az áremelkedési hullámot Horvátországban, különös tekintettel az energiahordozók drágulására – jelentette be Andrej Plenkovic horvát kormányfő szerdán, amikor bemutatta a kabinet átfogó intézkedéscsomagját.

Kiemelte: az energiaárak növekedésének mérséklését célzó 4,8 milliárd kuna (226,7 milliárd forint) értékű csomag 9,6 százalékban korlátozza az áram és legfeljebb 20 százalékban a gáz árának emelkedését. Az intézkedések között szerepel továbbá az áfakulcs csökkentése egyes mezőgazdasági termékekre, élelmiszerekre, valamint a női intim higiéniai termékekre. Megemelik a szociális juttatásokat és a nyugdíjasokat egyszeri juttatásban részesítik – részletezte Plenkovic.

A kormány tartósan 25 százalékról 13 százalékra csökkenti a gáz áfáját. Április 1-jétől 2023. március 31-ig tartó időszakra pedig 5 százalékra. A villamos energia áfája marad 13 százalék. Az áremelkedés következményét a Horvát Elektromos Művek (HEP) vállalja át. Ami az élelmiszerek árát illeti, 13 százalékról 5 százalékra csökkentik a friss hús, a hal, a tojás, a gyümölcs, a zöldség, az olaj, a zsír, valamint a gyermek élelmiszerek áfáját.

A mezőgazdaságban 25 százalékról 5 százalékra mérséklik a vetőmag, a műtrágya és a növényvédő szerek, valamint a margarin és a vaj áfakulcsát is. A női intim termékek (betét, tampon) adóját 25-ről 13 százalékra, a kulturális- és sportrendezvények belépőjét terhelő forgalmi adót 25 és 13 százalékról 5 százalékra csökkentik.

A szociális juttatásokat 200 kunáról 400 kunára emelik, míg 4000 kuna összeghatárig a nyugdíjasok egyszeri támogatásban részesülnek, melynek mértéke 400-tól 1200 kunáig terjed a nyugdíjak nagyságától függően.

A csomag, amely a kormányfő szerint jelentősen csökkenti a gáz és az áram árát, valamint mérsékli az élelmiszer és más termékek drágulását, 43 százalékban áfacsökkentésből, 25 százalékban a gáz árának, tíz százalékban az áram árának mérsékléséből, 17 százalékban a szociális juttatásokból és öt százalékban a mezőgazdászoknak és halászoknak nyújtott támogatásokból tevődik össze.

(MTI)