Afgán elnök: A tálibok győztek

Afgán elnök: A tálibok győztek

2019. június 4-én készült felvétel Asraf Gáni afgán elnökről a kabuli elnöki palotában (Fotó: MTI/EPA/Dzsavád Dzsalali)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tálibok győztek, így most már az ő felelősségük az ország vezetése, becsületének és létének megőrzése – jelentette ki vasárnapi Facebook posztjában Asraf Gáni afgán elnök, aki egyben megerősítette, hogy elhagyta az országot. Az MTI beszámolója szerint a lépését azzal indokolta, hogy így el akarta kerülni a vérfürdőt. Meggyőződése ugyanis, hogy ha Kabulban marad, akkor számtalan hazafi veszítette volna életét, Kabult pedig lerombolják.

Gáni vasárnap hagyta el Afganisztánt, és nem sokkal később a szélsőséges iszlamista tálib felkelők behatoltak Kabulba, ahol az elnöki palotát is elfoglalták. Az Al-Jazeera arab hírtelevízió olyan felvételeket is sugárzott, amelyeken az látszik, hogy tálib harcosok Korán-verseket énekelnek az épületben.

A felkelők bejelentették: az elnöki palotából hamarosan kikiáltják az Afganisztáni Iszlám Emirátust a jelenlegi köztársasági államforma helyett.

A NATO főtitkára már korábban jelezte, hogy csapataik segítenek nyitva tartani a kabuli repülőteret, hogy megkönnyítsék az evakuálási műveleteket. Németország után ugyanis vasárnap az Egyesült Államok is bejelentette, hogy evakuálják az ott maradt munkatársaikat.