Afgán konfliktus: bámelyik légi mentés az utolsó lehet Ausztrália szerint

Afgán konfliktus: bámelyik légi mentés az utolsó lehet Ausztrália szerint

A kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtér indulási termináljához megy egy utas 2021. augusztus 15-én (Fotó: MTI/AP/Rahmat Gul)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megjósolhatatlan a helyzet a kabuli reptérnél az ausztrál miniszterelnök szerint. Ausztrália kedd reggelre 650 embert menekített ki.

Ausztrália miniszterelnöke kedden arra figyelmeztetett, hogy a kabuli repülőtérnél a helyzet megjósolhatatlan maradt, és bármelyik légi menekítés az utolsó lehet Afganisztánból – számol be az MTI.

Scott Morrison a Nine Network tévében beszélt azt követően, hogy Ausztráliának eddigi legnagyobb menekítő műveletenként sikerült 650 embert elvinnie kedd reggelre Afganisztánból, a kabuli repülőtérről. „Ez volt a legnagyszerűbb éjszakánk” – mondta.

A műveletben Ausztráliának négy, Új-Zélandnak pedig egy katonai repülőgépe vett részt. A két ország eddig összesen 1700 főt menekített ki Afganisztánból, köztük félszáz afgán atlétát.

Az Egyesült Államok eddig nagyjából 37 ezer embert hozott ki az országból.

Mint megírtuk, vasárnap éjjel 23 órakor 170 utassal a fedélzetén leszállt a Liszt Ferenc Repülőtéren az üzbegisztáni Bukharából indult WizzAir gép, az első magyar utasszállító, amely részt vesz az afganisztáni mentőakcióban. 96 afgán állampolgárt menekítettek ki Kabulból, őket előbb Budapestre, majd Röszkére szállították.