Afganisztánban működhetnek bizonyos egyetemek, sőt még nők is tanulhatnak ott

Afganisztánban működhetnek bizonyos egyetemek, sőt még nők is tanulhatnak ott

Fiatal nőkből álló csapat bemutatja az általuk fejlesztett aknakereső robotot az afganisztáni Herátban 2021. április 26-án (Fotó: MTI/EPA/Dzsalil Rezaji)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tálibok bejelentették, hogy engedélyezik az afganisztáni magánegyetemek megnyitását. Sőt, akár nők is tanulhatnak az intézményekben, ha a teljes testüket és az arcukat eltakaró ruházatot (vagyis abaját és nikábot) viselnek, és nem találkoznak a férfiakkal, írja a 444.

Ezt úgy gondolják a tálibok megoldani, hogy elkülönítetten oktatják a lányokat, vagy ha ez nem megoldható, akkor tartózkodhatnak a férfi hallgatókkal egy előadóteremben is, de akkor függönnyel kell elválasztani a nemeket. A nőket csak nők oktathatják, vagy „erkölcsös öregurak”.

A nemeket a beléptetéskor, illetve az órák elhagyásakor is szigorúan el kell választani egymástól. Mindez – ha a gyakorlatban is megvalósul – bizonyos fokú enyhítésként értékelhető a tálibok előző uralmi időszakához képest. Akkor ugyanis szinte teljesen kizárták a lányokat az oktatásból, és még a szemük sem maradhatott szabadon, hanem burkát, vagyis a szemet hálóval eltakaró ruházatot kellett viselniük.