Ajándék ukrán gránátvető robbant fel a lengyel rendőrfőnök kezében

Ajándék ukrán gránátvető robbant fel a lengyel rendőrfőnök kezében

Jaroslaw Szymczyk lengyel országos rendőrfőkapitány (Fotó: Adam Guz/Lengyel Miniszterelnöki Hivatal/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szokatlan baleset borzolja a kedélyeket Lengyelországban: még szerdán egy balestről érkezett hír, amelyben Lengyelország országos rendőrfőkapitánya és egy nem egyenruhás alkalmazott könnyebb sérüléseket szenvedett. Később kiderült, a balesetet egy robbanás okozta. Az is kiderült, nem akármi, hanem egy szokatlan ajándék, egy Ukrajnától kapott gránátvető robbant fel a rendőrfőnök kezében. A BBC helyi beszámolója szerint Jaroslaw Szymczyk a lengyel RMF FM rádiónak csak most erősítette meg az esetet, és beszélt a baleset részleteiről. Ezek szerint akkor történt a detonáció, amikor kézbe vette a szerkezetet. A rendőrfőnök elmondása szerint a detonáció olyan erős volt, hogy az ütközés ereje megrongálta a mennyezetet és a padlót.

Az esettel kapcsolatban több részlet ugyanakkor továbbra sem ismert. Az ukránok egyelőre nem nyilatkoztak az incidenssel kapcsolatban. Az RMF FM beszámolójából lehet egyáltalán arról tudni, hogy a két gránátvető az ukránok szokatlan ajándéka volt. A gránátvetőket december 11-12. között egy magas rangú ukrán tisztviselő ajándékozta a Kijevbe látogató rendőrfőnöknek. Az eszközöknek ráadásul elvileg hatástalannak kellett volna lennie, mivel csak így hozhatták át a lengyel határon. Információk szerint mindkét eszköz használt volt, az egyiket pedig zenelejátszáshoz használható hangszóróvá alakították át.

A szerdai incidensről szóló jelentések nyomán ellenzéki politikusok megkérdőjelezték Szymczyk tábornok alkalmasságát a rendőrség vezetésére. Tomasz Siemoniak volt védelmi miniszter, a legfőbb jobbközép ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) jelenlegi helyettes vezetője a Twitteren azt írta, hogy az incidens „védhetetlen”. Siemoniak a felelősök fejét követeli, egyúttal jelezte: a rendőrfőnök elvesztette a képességét a testület vezetésére.

A BBC szerint eközben gúnyos videók és képek jelentek meg a közösségi médiában, mind robbanásveszélyes szerencsétlenségek témájában. A kissé bizarr üggyel összefüggésben Radoslaw Sikorski is megszólalt. A volt külügyminiszter, jelenleg a PO EP-képviselője Twitteren azt írta: „Igaz, hogy nem nyerjük meg a (labdarúgó) világbajnokságot, de a lengyel rendőrség parancsnokának köszönhetően mi vagyunk a Darwin-díj favoritjai.”