Akár másfél évig is tarthat a járvány – figyelmeztetnek az amerikai hatóságok

Akár másfél évig is tarthat a járvány – figyelmeztetnek az amerikai hatóságok

A koronavírus-járvány terjedése miatt védőruhát viselő egészségügyi alkalmazottak egy autósok számára létesített tesztállomáson a Massachusetts állambeli Somerville-ben 2020. március 18-án (Fotó: MTI/EPA/C. J. Gunther)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A washingtoni kormány elhúzódó, hullámokban újratámadó országos járvánnyal és kiterjedt készlethiánnyal számol.

Nem kecsegtet jó kilátásokkal egy múlt pénteken készült, százoldalas jelentés az Egyesült Államokban: a dokumentum fokozódó készlethiányokkal számol, az állami ügynökségek készenlétbe helyezésével, speciális elnöki rendeletek szükségességével, de főleg, elhúzódó, hullámokban támadó járvánnyal, amennyiben nem sikerül időben oltást találni, adta hírül a New York Times.

Még egy 1950-es, koreai háború idejéből származó törvény használatának felelevenítését is szóba hozzák, amelyik lehetőséget ad az elnöknek, hogy bizonyos gyárak felett a termelés irányítását átvegye, hogy több lélegeztetőgépet vagy védőmaszkokat gyártsanak. Donald Trump közben egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a lehetőség előttük áll, gondolkodnak rajta, de reméli, hogy nem lesz szükség ennek a drasztikus lépésnek a megtételére. Bár a törvényt háborús helyzetekre hozták létre még 70 éve, de fokozatosan kiterjesztették nemzeti vészhelyzetekre a hatáskörét, így az elnök lehetőségeit megnövelték annak használatára.

Negatív lett Donald Trump vírustesztje | Magyar Hang

Az elnök korábban többször is elmondta, hogy nem aggódik az esetleges fertőzés miatt, noha Bolsonaro kommunikációs igazgatójánál, Fabio Wajngartennél diagnosztizálták a betegséget.

A cikk idézi Jack Reed Rhode Island-i szenátort is, aki azt állítja, hogy Mark Esper védelmi miniszter megígérte neki, hogy a katonaság ötmillió védőmaszkot és 2000 lélegeztetőgépet bocsájt a polgári egészségügy részére.

Ezekre mindenképpen szükség is lesz, hiszen már most készlethiány van ezekből és más orvosi kellékekből is. A jelentés kiemeli, hogy a kommunikációs eszközök csatornái túl fognak telítődni, mivel mindenki ezt a formát fogja előnyben részesíteni a személyes megbeszélések helyett.

A tervet egyébként nem titkosították, bár csak „hivatalos használatra” pecséttel látták el, mégis eljutott az amerikai újsághoz. Ennek nagy része elsősorban a különböző állami hivatalok és ügynökségek egymás közötti koordinációjának szükségességéről és mikéntjéről értekezik.

Amerikában Donald Trump elnök először demokrata hoaxnak nevezte a koronavírus által jelentett fenyegetést, utána azt mondta, hogy majd a jó idő megérkeztével a vírus is eltűnik, az elmúlt napokban viszont már azt állította, hogy mindig is tudta, hogy nagyon nagy a veszély, és a megfelelő időben és gyorsan cselekedtek, saját adminisztrációja tevékenységét 10-ből 10 pontosra értékelve. Az Egyesült Államokban az európaihoz hasonlóan egyre drasztikusabb intézkedéseket vezetnek be, egyre többen gondolják úgy, hogy egyfajta alapjövedelem szükséges lesz minden amerikai számára, hogy a következő hónapokban is tudjon vásárolni, fizetni a kiadásait.

A vírus Trump fejében - a hoaxtól a nemzeti szükségállapotig | Magyar Hang

Habár az amerikai elnök sem a tesztek eddigi alacsony számáért, sem pedig a Fehér Ház járványügyi részlegének két évvel ezelőtti bezárásáért nem vállalta a felelősséget, a pénteki bejelentés mégis azt mutatja, hogy nagy utat tett meg a vírus Donald Trump fejében az elmúlt hetekben.

New York város polgármestere, Bill de Blasio már részleges kijárási korlátozásokat fontolgat, és a szövetségi államokban sorra zárnak be az iskolák – Kaliforniában például már valószínűleg év végéig, jelentette be az állam kormányzója, s bár egyre több amerikai politikus kapja el a koronavírust, vagy helyezi magát önkéntes karanténba, a szenátus elnöke, a republikánus Mitch McConnell továbbra is elutasítja a távszavazás ötletét.

Eközben újabb három államban tartottak demokrata előválasztást, amelyeket ismét csak jelentős fölénnyel Joe Biden volt alelnök nyert meg, lassan eldöntve a kérdést, hogy ki lehet majd Donald Trump kihívója a november 3-án esedékes elnökválasztáson.