Aktív vulkánkráterbe zuhant egy férfi Hawaiin

Aktív vulkánkráterbe zuhant egy férfi Hawaiin

Az amerikai földtani intézet (USGS) által közreadott kép az izzó láváról a Kilauea tűzhányó kráterében a hawaii Nagy-szigeten 2021. január 2-án. A Hawaii Vulkán Nemzeti Parkban fekvő vulkán december 20-án tört ki újra. (MTI/EPA/USGS/H. Dietterich)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hawaii legaktívabb vulkánja, a Kilauea kürtőjébe zuhanva vesztette életét egy idős férfi – közölte kedden a Hawaii Tribune Herald című lap és brinkwire című amerikai hírportál.

A férfit értesülések szerint hétfőn reggel jelentették eltűntnek a hawaii nemzeti park (Hawaii Volcanoes National Park) területén. A 75 éves helybéli lakos holttestét később a tűzhányóban találták meg és 30 méteres mélységből hozták fel a parkőrök helikopter segítségével.

A férfi állítólag „lezárt területről” zuhant a mélybe. A hatóságok ezért vizsgálatot indítottak az ügyben.

A vulkáni nemzeti parkot egyébként – amely a Hawaii-szigeten, vagy másként a Nagy Szigeten található – nem zárják le, sőt, későn este is nyitva tart: sok a helybéli és a turista, aki az elmúlt hónapok több lávakitörése után kialakult, izzó lávatavat látogatja meg.

Az amerikai földtani intézet (USGS) szerint a Kilauea tavaly szeptember 29. óta aktív ismét, s a baleset napján egy 4,3-as erősségű földrengés is volt a térségben, de nem keletkeztek jelentősebb épületkárok.

Az USGS szóvivője felhívta a figyelmet, hogy a Kilauea fokozott tevékenységi fázisba lépett, amely növeli újabb kitörések valószínűségét. (MTI)

Címkék: vulkán, Hawaii