Aláírták a megállapodást az ukrán gabonaszállításokról

Aláírták a megállapodást az ukrán gabonaszállításokról

Recep Tayyip Erdogan török elnök (elöl, j) és António Guterres ENSZ-főtitkár (elöl, b) aláírási ceremónián vesz részt az isztambuli Dolmabahce-palotában 2022.július 22-én. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter (hátul, b) és török hivatali partnere, Hulusi Akar (hátul, j) kezet fog, miután Oroszország és Ukrajna Törökország és az ENSZ közvetítésével egyezményt írt alá a fekete-tengeri ukrán gabonaexport újraindításáról (Fotó: MTI/AP/Halil Hamra)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Oroszország és Ukrajna Törökország és az ENSZ közvetítésével megállapodott a fekete-tengeri ukrán gabonaexport újraindításáról. Az egyezmények aláírását az ENSZ-főtitkára jelentette be pénteken Isztambulban. António Guterres szerint a megállapodás lehetővé teszi jelentős mennyiségű élelmiszer exportját Odessza, Csornomorszk és Pivdennij kikötőkből. A főtitkár felszólította Oroszországot és Ukrajnát a megállapodás maradéktalan betartására.

A globális gabonaellátási nehézségek fenyegetése miatt régóta várt egyezményeket az isztambuli Dolmabahce-palotában írták alá. Oroszország és Ukrajna, a világ legnagyobb gabonaexportőrei közé tartozó két ország külön írt alá megállapodást több millió tonna gabona Ukrajnából történő exportjáról. Az aláírási ceremónián jelen volt Guterres mellett Recep Tayyip Erdogan török elnök is.

Mihajlo Podoljak ukrán elnök tanácsadó a ceremónia előtt a Twitteren közölte: Ukrajna semmilyen dokumentumot nem ír alá közvetlenül Oroszországgal. Ukrajna csak Törökországgal és az ENSZ-szel ír alá megállapodást. Oroszország ugyanilyen megállapodást ír alá Ankarával és a világszervezettel. Podoljak határozottan kizárta orosz hajók közreműködését és Moszkva képviselőinek a jelenlétét az ukrán kikötőkben. „Provokáció esetén azonnal katonai választ adunk” – írta a tanácsadó. Szükség esetén minden ellenőrzést „közös csoportok” végeznek el a török vizeken. Podoljak nem közölt részleteket a csoportok összetételével kapcsolatosan.

„Ma jelzőfényt látunk a Fekete-tengeren, a remény, a lehetőség és a megkönnyebbülés fényét, amelyre a világnak most jobban szüksége van, mint bármikor korábban” – mondta António Guterres.

A fekete-tengeri ukrán kikötők orosz blokádja miatt több millió tonna gabona maradt a tárolókban, és számos hajó a kikötőben rekedt, tovább rontva az amúgy is szűkülő globális ellátást, és az nyugati szankciókkal együtt szárnyaló inflációt idézett elő világszerte az élelmiszer- és az energiapiacokon. A mostani egyezmény értelmében az orosz blokád ellenére újraindulhat az ukrán gabona szállítása a Fekete-tengeren, helyi tűzszünetek által garantált biztonságos folyosókon, a szankciókkal sújtott Oroszország pedig újraindíthatja a gabona- és műtrágyaszállításokat.

Magas rangú ENSZ-tisztségviselők pénteken közölték, hogy a megállapodás teljességében néhány hét múlva lesz működőképes. A megállapodás 120 napig lesz érvényben, de meghosszabbítható. „Az a tény, hogy két egymással háborúban álló fél – mégpedig nem akármilyen háborúban – képes volt ilyen megállapodást kötni, (.) példa nélküli” – mondta a Reuters hírügynökségnek egy ENSZ-tisztviselő.

Az orosz aggodalmak kivédésére, amely szerint a visszatérő hajók fegyvert csempészhetnek Ukrajnába, valamennyi fél képviselői átvizsgálják és az Isztambulban működő Közös Koordinációs Központ felügyeli a hajókat, amelyek a Fekete-tengerről a Boszporuszi-szoroson haladnak át a világpiacok felé.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter közölte: „Oroszország kötelezettségeket vállalt, amelyeket ez a dokumentum világosan megfogalmaz. Nem fogjuk az előnyünkre fordítani, hogy ezeket a kikötőket megtisztítják és megnyitják. Erre kötelezettséget vállaltunk.”

„Ez egy régóta szükséges áttörés több millió ember számára, akiknek a túlélése függ a gabona biztos áthaladásától. Bár ez egy fontos lépés, sok munkát kell még elvégezni. A legénység biztonságának a szavatolása létfontosságú, ha gyorsan meg akarjuk valósítani a szerződést. Több kérdés maradt meg azzal kapcsolatban, hogyan tudnak a hajók biztonságosan navigálni az elaknásított vizeken, és hogyan tudja a térség hajóinak a legénysége hatékonyan teljesíteni a javasolt határidőt” – mondta Guy Platten, a Nemzetközi Hajózási Kamara főtitkára.

(MTI)