Aláírták Svédország és Finnország NATO-csatlakozási jegyzőkönyvét

Aláírták Svédország és Finnország NATO-csatlakozási jegyzőkönyvét

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtótájékoztatót tart Madridban 2022. június 28-án, miután Törökország beleegyezett Svédország és Finnország NATO-tagságának támogatásába. (MTI/EPA/EFE/Kiko Huesca)

Fotó: Kiko Huesca

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kedden a NATO-nagykövetek Pekka Haavisto finn külügyminiszter és Ann Linde svéd külügyminiszter jelenlétében aláírták Finnország és Svédország csatlakozási jegyzőkönyveit az Észak-Atlanti Szövetség központjában, Brüsszelben, ezzel kezdetét vette a ratifikációs folyamat – adja hírül a 24.hu a NATO oldalára hivatkozva.

Svédország és Finnország mostantól részt vehet a NATO-tagok találkozóin, szavazati jogot azonban még nem kapnak. Ahhoz, hogy a szövetség teljes jogú tagjává váljanak, a 30 tagországnak, köztük Magyarországnak, ratifikálnia kell a most aláírt csatlakozási jegyzőkönyveket.

A magyar kormány már elfogadta a csatlakozási jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló törvénytervezetet, és elrendelte annak az Országgyűléshez történő benyújtását. 

A NATO vezetői a legutóbbi madridi csúcstalálkozón megegyeztek arról, hogy meghívják Finnországot és Svédországot a NATO-hoz, miután Törökország, Finnország és Svédország háromoldalú memorandumot írt alá. 

Finnország és Svédország májusban nyújtotta be hivatalosan a csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint a két ország kérelmének elfogadása gyorsan megvalósulhat, ami hosszú távon növeli a katonai szövetség biztonságát.