Aleksandar Vucic hivatalban lévő szerb államfő újra indul a köztársaságielnök-választáson

Aleksandar Vucic hivatalban lévő szerb államfő újra indul a köztársaságielnök-választáson

Aleksandar Vucic szerb elnök sajtóértekezletet tart belgrádi hivatalában, 2020. március 4-én (Fotó: MTI/AP/Darko Vojinovic)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újra Aleksandar Vucic hivatalban lévő államfőt indítja a köztársaságielnök-választáson a Szerb Haladó Párt (SNS) – erről döntött a legnagyobb szerbiai párt vezetése vasárnap. Ana Brnabic miniszterelnök jelentette be vasárnap, hogy „a tettek jelölték ki a köztársaságielnök-jelöltet, és a tettek magukért beszélnek”, Aleksandar Vucic pedig az utóbbi öt évben kiválóan végezte munkáját, ezért ismét őt jelöli az SNS.

Aleksandar Vucic jelölését a Szerbiai Szocialista Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség is támogatja. Szerbiában április 3-án tartanak elnökválasztást, ezzel egy időben pedig előre hozott parlamenti választás, és néhány helyen önkormányzati választás is lesz. Vucic köztársasági elnöki mandátuma május 31-én jár le. A köztársasági elnököt az állampolgárok közvetlen, titkos szavazással választják meg.

A várakozások szerint április harmadikán legalább tíz jelölt közül választhatnak a szerbiai állampolgárok. Az induláshoz egy-egy jelöltnek tízezer támogatói aláírást kell összegyűjtenie. Korábban már többen is jelezték, hogy indulnának a megmérettetésen. Indulni kíván Zdravko Ponos, a szerb hadsereg egykori vezérkari főnöke, Bosko Obradovic, a szélsőjobboldali Dveri mozgalom vezetője, Milos Jovanovic, a szintén jobboldali Szerbiai Demokrata Párt elnöke, Srdjan Skoro újságíró és Misa Vacic, a Szerb Jobboldal nevű szerb nacionalista párt vezetője is.

Amennyiben egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok 50 százalékát és még egy voksot, akkor második fordulót kell tartani, amelyen a két legtöbb szavazatot szerző jelölt méri össze erejét.

(MTI)