Alig két nap alatt három millió embert teszteltek Kínában

Alig két nap alatt három millió embert teszteltek Kínában

Koronavírus-teszt elvégzésre várakozó helyi lakosok a kelet-kínai Csingtaóban 2020. október 12-én. A kilencmillió lakosú nagyváros teljes lakosságát tesztelésnek vetik alá, miután új belföldi koronavírusos eseteket fedeztek fel a hétvégén. A lakosság tesztelését öt nap alatt tervezik lefolytatni. MTI/EPA/FEATURECHINA

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tömeges szűrésbe kezdtek a kelet-kínai Csingtao városában, miután az elmúlt napokban tizenkét fertőzöttet azonosítottak, akik közül hat tünetmentes volt. Keddig már három millió embert teszteltek, a visszaérkezett 1,1 millió mintából egy sem bizonyult pozitívnak – írja az AP hírügynökség.

Az új járványgócnak a város egyik kórháza bizonyult, emiatt öt nap alatt kilencmillió lakost akarnak végigtesztelni. Van már ebben gyakorlatuk, májusban tíz nap alatt Vuhan teljes lakosságán, 11 millió emberen végeztek koronavírus-tesztet. Amikor júniusban egy pekingi nagybani élelmiszerpiacon alakult ki fertőző góc, naponta közel egymillió teszt volt a kapacitásuk. Csak ermlékeztetőül: Oroszi Beatrix epidemiológus arról beszélt a Portfoliónak, hogy Magyarországon heti 70 ezer körüli értékről már nem növekszik tovább a tesztek száma, ezzel elértük a kapacitás-korlátot. 

Az új kínai eseteket egyébként a több mint egyhetes aranyhét után észlelték, amikor országszerte százmilliók kelnek útra, hogy a családjukkal ünnepeljenek. A kínai nemzeti egészségügyi bizottság keddi adatai szerint 30 új esetet regisztráltak az elmúlt 24 órában. Közülük 17 tünetmentes volt, és 11 eset tulajdonítható a vírus belföldi terjedésének, a többiek külföldről hurcolták be a vírust. Kínában hivatalosan nem éri el a 91 ezret az összes megbetegedettek száma, és 4739-en hunytak el.