Államügyészi vizsgálat igazolta, hogy nőket zaklatott Andrew Cuomo New York-i kormányzó

Államügyészi vizsgálat igazolta, hogy nőket zaklatott Andrew Cuomo New York-i kormányzó

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója (j) sajtótájékoztatót tart a New Yorkban 2020. március 27-én (Fotó: MTI/EPA/Peter Foley)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Úgy tűnik, belebukik a szexuális zaklatás-vádakba Andrew Cuomo, New York állam demokrata párti kormányzója. Korábban is sok kritika érte, elsősorban amiatt, mert nem szolgáltatott pontos adatokat az idősotthonokban elhunytak számáról. Most a szintén demokrata Letitia James államügyész vizsgálata szerint pedig valóban elkövette a szexuális zaklatásokat, számol be róla a The Hill nevű, amerikai belpolitikával foglalkozó portál.

„A független vizsgálat megállapította, hogy Andrew Cuomo kormányzó szexuálisan zaklatott több nőt is, és ezzel állami és szövetségi törvényeket is sértett”, mondta az államügyész egy sajtótájékoztatón. „Egészen pontosan a vizsgálat azt állapította meg, hogy a kormányzó a hivatalban dolgozó nőket kéretlenül és azok beleegyezése nélkül megérintette, rájuk bántó, szexuális tartalmú megjegyzéseket tett, melyek a nők számára fojtogató munkahelyi légkört teremtettek.”

A független vizsgálatot két ügyvéd, Anne Clark és Joon Kim végezte el, akiket az államügyészi hivatal erre felkért. Ők ketten összesen 179 emberrel beszéltek, összesen 74 ezer iratot, feljegyzést, e-mailt illetve audio- vagy videófelvételt néztek át. A vizsgálat azt is megállapította, hogy Cuomo és tanácsadói megpróbálták az érintett nőket rábírni arra, hogy hallgassanak, illetve szándékosan elsüllyesztették a sérelmezettek panaszait.

A vizsgálat szerint nem csak munkahelyi dolgozókat zaklatott a kormányzó, hanem a védelmére kirendelt egyenruhások közül is a fiatalabb nők egy részét.

A kormányzó korábban tagadta az ellene felhozott vádakat, ám elnézést kért mindenkitől, aki úgy érezte, hogy vele szemben bántó volt a viselkedése. Annak ellenére nem mondott le, hogy még saját párttársai is lemondásra szólították fel az ügyek kipattanásakor, sőt, a republikánus Elise Stefanik New York-i képviselő asszony egyenesen a kormányzó letartóztatást követeli már. Közleménye szerint „senki sem állhat a törvény fölött. Cuomo kormányzónak le kell mondania és le kell őt tartóztatni. Joe Biden elnök úrnak is követelnie kell Cuomo lemondását.”

Frissítés: A teljes New York-i demokrata kongresszusi delegáció közös közleményben szólította fel lemondásra Cuomót.