Állítólag hiperszonikus rakétákat vetettek be az oroszok az ukránok ellen

Állítólag hiperszonikus rakétákat vetettek be az oroszok az ukránok ellen

A Kinzsal rakéta egy MiG-31-esen (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az orosz védelmi minisztérium állítása szerint az orosz erők hiperszonikus rakéták segítségével romboltak le egy földalatti raktárat Ukrajnában. A raktárban állítólag a légierő által használt lövedékek és rakéták voltak.

Oroszország soha korábban nem ismerte el, hogy hiperszonikus rakétákat használt volna élesben. Most azt jelentették be, hogy a Kinzsal rakétarendszert vetették be, amelynek több mint 2000 kilométer a hatótávolsága, a felső légkörben repül, a sebessége pedig a hangsebesség tízszerese is lehet. Állítólag a jelenleg létező légvédelmi rendszerek hatástalanok ellene.

A hivatalosan Kh-47M2 Kinzsalnak hívott levegő-föld hiperszonikus ballisztikus rakétarendszer tehát mach 10-es sebességre is képes lehet. A repülés minden fázisában képes kitérőmanőverekre a légvédelem ellen. A rakétarendszer hagyományos és nukleáris robbanófejeket is szállíthat.

Indíthatják Tz-22M3 bombázókról vagy MiG-31-es vadászgépekről is. A nyugati hírszerzési információk szerint a déli és a nyugati orosz katonai körzetben tartják készleten ezeket a rakétákat. 2017 decemberében állították őket hadrendbe, Putyin elnök pedig 2018 márciusban mutatta be őket ünnepélyes keretek között öt másik új orosz fejlesztésű stratégiai fegyverrel egyetemben.

A Kinzsalt eredetileg a NATO hadihajók elpusztítására, illetve arakétavédelmi rendszerek kiiktatására tervezték. A rakéta a kilövés után másodperceken belül hiperszonikus sebességre gyorsít. Az amerikai Tomahawk rakétáknál ötször nehezebb és 12-szer gyorsabb, így sokkal erőteljesebben képes áthatolni a célpont védelmén. A teljes mozgási energiája 17,3 gigajoule, ami 4100 kilogramm TNT robbanó energiájának felel meg, és 432-szer haladja meg a Tomahawk mozgási energiáját.

A hatótávolsága MiG-31-esről indítva 2000 kilométer, de Tu-22M3-ról indítva elérheti a 3000 kilométert is.

Címkék: ukrajnai háború