Álnéven telefonálva leplezte le saját merénylőjét a nyáron megmérgezett Alekszej Navalnij

Álnéven telefonálva leplezte le saját merénylőjét a nyáron megmérgezett Alekszej Navalnij

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető és korrupcióellenes aktivista (Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb fordulatot vett Alekszej Navalnij mérgezési ügye. Az orosz ellenzéki politikus átverve egyik feltételezett merénylőjét, információkat szedett ki az orosz titkosügynökből, aki az akció számos részletét elmesélte áldozatának, anélkül, hogy tudott volna róla, kivel beszél telefonon – írta a CNN.

Mint ismert, Navalnij, Vlagyimir Putyin orosz államfő egyik legismertebb bírálója, augusztus 20-án ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, és hazafelé, a Moszkvába tartó repülőn rosszul lett. A gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, a 44 éves aktivista-bloggerből lett politikust az ottani kórházba szállították. A kómában lévő Navalnijt augusztus 22-én a kezelés folytatására Berlinbe szállították. Német, svéd és francia vizsgálatok szerint novicsokkal mérgezték meg. A berlini Charité egyetemi klinikán 32 napig ápolták, 24 napig intenzív osztályon. Orvosai szeptember 23-án közölték, hogy állapota kellően javult ahhoz, hogy járóbeteg-ellátás keretében folytassák kezelését. A német Der Spiegel hetilap beszámolója szerint állapota javul, és készül a hazatérésre.

Nemzetközi vizsgálatok arra jutottak, hogy az ellenzéki politikust megmérgezték, Moszkva azonban mindvégig tagadta a vádakat. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője arról beszélt, szerinte az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA együttműködik Navalnijjal. Vil Mirzajanov ugyanakkor, akit a sajtóban az idegbénító méreganyag „atyái” között szoktak emlegetni, elnézést kért Navalnijtól a mérgezés miatt.

December közepén az áldozat állami terrorizmussal vádolta meg Putyint, azt követően, hogy nyilvánosságra került egy nemzetközi újságírói tényfeltárás anyaga. Ebben a Bellingcat, a The Insider, a Der Spiegel, a CNN és az El País oknyomozói, egyebek között utaslisták és mobilszolgáltatók adatainak elemzése alapján, arra az eredményre jutottak, hogy az ellenzékit 2017 óta folyamatosan követte az orosz Szövetségi Nyomozó Szolgálat (FSZB) egy vegyészekből és orvosokból álló csoportja, amelynek tagjai mindig a közelben tartózkodtak, amikor Navalnij vagy a felesége utazás közben rosszul lett.

Navalnij ezúttal telefonon igyekezett kérdőre vonni a feltételezett elkövetőket, de nem járt sikerrel, ezért álnéven, magát kormányzati embernek kiadva próbálkozott újra. Elsőre így is kudarcot vallott, a másodikra tárcsázott Konsztantyin Kudrjavcev, az FSZB vegyi anya szakértője azonban nem fogott gyanút, és 49 percen át részletezte a mérgezéses akciót Navalnijnak, aki az egész beszélgetést rögzítette.

Kiderült, hogy úgy juttatták be a férfi szervezetébe a novicsok típusú harci idegmérget, hogy bekenték vele alsónadrágjának belső részét. Az ellenzéki politikus az elkövetők elemzése alapján azért élte túl a támadást, mert időben kényszerleszállást hajtott végre a repülő, amelyen utazott, amikor a méreg hatni kezdett. Az akciót végrehajtók nem számítottak rá, hogy túléli, hiszen ha tovább tartott volna a repülőút, sikeres lett volna a támadás.

Navalnij ügye komoly nemzetközi feszültséget keltett. Az Európai Tanács döntése alapján a Navalnij-ügy miatt szankciós listára került Alekszandr Bortnyikov, az FSZB igazgatója, és több más magas rangú orosz tisztviselő.