Biden győzelmét jósolják minden szinten

Biden győzelmét jósolják minden szinten

Joe Biden, a Demokrata Párt elnökjelöltje támogatóihoz beszél egy kampányrendezvényen a Georgia állambeli Warm Springsben 2020. október 27-én. Az elnökválasztást november 3-án tartják az Egyesült Államokban (Fotó: MTI/EPA/The Atlanta Journal-Constitution/Alyssa Pointer)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tudósítónk, Gurzó Ákos jelenti Miamiból.

A felmérések és a matematikai modellek szerint is Joe Biden nyeri majd az elnökválasztást az Egyesült Államokban. Öt nappal a választásokat megelőzően a demokrata párti jelölt több mint 7 százalékponttal vezet Donald Trump előtt a felmérésekben. A vezető matematikai modellek is ezt mutatják: a Joe Bidenre leadott elektori szavazatok jóval meghaladhatják a szükséges 270-et.

A helyi idő szerint szerda délelőtti adatok alapján  7,7 százalékponttal vezet a demokrata párti jelölt a jelenlegi republikánus elnök előtt a felmérésekben. Joe Biden 51,3 százalékon, Donald Trump 43,6 százalékon áll – derül ki a Real Clear Politics jelentéséből, amelyben több mint 280 nemzeti szintű felmérést dolgoztak fel.

A demokrata jelölt az úgynevezett csatatér államokban is vezet, igaz, átlagosan csak 3,4 százalékponttal a republikánus elnökkel szemben. Ezek közül Michiganben a legnagyobb a különbség a két politikus között: itt 8,2 százalékponttal vezet Biden. Floridában a legszorosabb a verseny a felmérések szerint: a napfény államában mindössze 0,5 százalék a különbség.

A vizsgált 280 felmérés közül mindössze hat olyan van, amely Trump vezetését mutatja. Négy évvel ezelőtt Hillary Clinton 2 százalékkal vezetett Donald Trump előtt, öt nappal a választásokat megelőzően.

A matematikai modellek szerint is Joe Biden lehet a befutó az elnökválasztó elektorok számát tekintve is. A szabályok szerint legalább 270 szavazatra van szükség az 538-ból a győzelemhez. Konzervatív becslések szerint 280-290 elektori szavazatot szerezhet Biden. A vezető tíz modellből öt azonban jóval 300 fölötti számot mutat. A legtöbb elektorral, 357-tel a JHK Forecast számol.

A rekordot döntő előzetes szavazási adatok is a demokrata párti választók aktivitását mutatják. Csütörtökön már meghaladta a 80 milliót az előre leadott szavaztok száma – derül ki a The United States Elections Project jelentéséből. A tagállamok hivatalos adatait összefoglaló riport szerint 52,174,856 választó levélben, 28,241,685 szavazó pedig személyesen adta le a voksát. Az eddig szavazók mintegy fele regisztrált demokrata párti, 30 százaléka pedig republikánus volt. 

A választásokat november 3-án tartják az Egyesült Államokban. Az elnökjelöltek mellett a politikai rendszer minden szintjén lévő jelöltekre szavazhatnak ekkor az amerikaiak: így egyebek mellett szenátusi és képviselőházi helyekért is zajlik a küzdelem, valamint önkormányzati szinten is választanak. 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.