Kim Kardashian férje is versenyez az elnöki székért, „édenkerthez” hasonló jövővel kampányol

Kim Kardashian férje is versenyez az elnöki székért, „édenkerthez” hasonló jövővel kampányol

Kim Kardashian amerikai modell, színésznő, televíziós személyiség és férje, Kanye West Grammy-díjas amerikai rapzenész (Fotó: MTI/EPA/Jason Szenes)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gurzó Ákos jelenti Miamiból:

A botrányhős Kim Kardashian férje, Kanye West is versenyez az amerikai elnöki posztért az idei választásokon. A rapper egyike azoknak a jelölteknek, amelyek valamelyik úgynevezett harmadik párt színeiben indulnak. A demokrata és republikánus jelöltek mellett még kilenc másik induló száll versenybe az elnökségért.

Két egész oldalas hirdetésben tette közzé programját Kanye West a pénteki The New York Times-ban. A „Jövőnek” címzett nyílt levelében a rapper a szeretet erejéről ír, valamint arról, hogy „a boldog, egészséges jövőnk olyan lesz mint az édenkert, ahol gyerekek futkároznak és a szépkorúak kicsattannak az örömtől, hogy milyen csodálatossá vált világunk”. Természetesen Kanye Westnek semmi esélye az elnöki székre, nemcsak azért, mert a pénteki hirdetésen kívül kampánya szinte láthatatlan, hanem azért sem, mert mindösszesen egy tucat államban szerepel a szavazólapokon. A nyilvános adatok szerint mindez nem állította meg abban, hogy összegyűjtsön és elköltsön 7 millió dollárt a jelöltségére.

Kanye West a The New York Times-ban hirdette elnöki programját (Fotó: Gurzó Ákos / Magyar Hang)

Kiskormányos és zöldenergiás jelölt is versenyben van

Kenya West egyike annak a kilenc, úgynevezett harmadik párti jelöltnek, akik legalább öt tagállamban szerepelnek a szavazólapokon. Vannak köztük komoly múlttal rendelkező politikusok és egyértelmű szerencselovagok is.

A Pew Research október elején közzétett felmérése szerint a harmadik pártiak közül Jo Jorgensen, a liberálisok jelöltje a legnépszerűbb 4 százalékos támogatottságával. Őt a zöldpárti Howie Hawkins követi, aki 1 százalékon áll. A felmérés szerint a szavazók további 1 százaléka azt mondta, hogy más harmadik párti jelöltet támogatnának. Egy 2016-os hasonló felmérésben a választók 14 százaléka nyilatkozott úgy, hogy harmadik párti indulóra szavaz majd. Az Illinois-i születésű, de Dél-Karolinában élő Jo Jorgensen programjában élesen bírálja a demokratákat és a republikánusokat egyaránt. Szerinte mindkét vezető párt felelős a rendkívül magas államadósságért és az értelmetlen, külföldön folytatott háborúkért. – A nagy kormányzati programok miatt alakultak ki ezek a problémák. Ahhoz, hogy megoldhassuk őket, kisebb kormányzatra van szükségünk – sokkal, sokkal kisebbre – olvasható a liberális jelölt programjában.

A New Yorkban politikai karriert építő zöldpárti Howie Hawkins programja két fő pillérre épül: egyrészt mindenki számára biztosítani szeretné az „alapvető gazdasági emberi jogokat”, másrészt a zöld gazdasági újjáépítési programján keresztül egyebek mellett elérné, hogy 2030-ra 100 százalékban tiszta energia fedezze az igényeket az Egyesült Államokban.

Bizonytalansági tényezők az évszázados kétpártrendszerben

Az amerikai választási rendszer sajátosságaival és hatalomtechnikai okokkal magyarázható, hogy a 19. század óta két párt, a demokraták és a republikánusok uralják a politikai életet. Egyebek mellett a győztes mindent visz elve miatt harmadik párti jelölteknek gyakorlatilag nincs komoly lehetőségük arra, hogy elnökké válasszák őket, a két nagy párt indulóinak esélyeit azonban komolyan befolyásolhatják. 2016-ban például három államban (Michigan, Wisconsin, Pennsylvania) is a demokratáktól vettek el szavazatokat a zöldek és a liberálisok, így jelentősen hozzájárultak Hillary Clinton vereségéhez Donald Trumppal szemben. A felmérések és az elemzések azt mutatják, hogy idén nem lesznek ilyen komoly hatással a harmadik párti jelöltek az elnökválasztás kimenetelére.