Joe Biden: Nem jelentem ki, hogy győztünk, de úgy véljük, a végén mi fogunk nyerni

Joe Biden: Nem jelentem ki, hogy győztünk, de úgy véljük, a végén mi fogunk nyerni

Joe Biden, a Demokrata Párt elnökjelöltje integet beszéde után a Delaware állambeli Wilmingtonban 2020. november 3-án (Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sajtótájékoztatót tartott alelnökjelöltjével, Kamala Harrisszel közösen a wilmingtoni főhadiszállásán Joe Biden. A helyi idő szerint szerda délután elmondott beszédében a demokraták elnökjelöltje leszögezte, Harris és ő csak egy rövid nyilatkozatot szeretne tenni. A nap folyamán gőzerővel zajlott a szavazatszámlálás abban a hét szövetségi államban, ahol – többek között az előzetes levélvoksok miatt – majd egy nap alatt sem sikerült végeredményt hirdetni.

– Tegnap is bebizonyosodott, hogy a koronavírus-járvány ellenére is a demokrácia kétszáz év után továbbra is a nemzet ütőerének számít – közölte Biden. Ismét megjegyezte, csak a választók dönthetnek arról, hogy ki legyen az Egyesült Államok elnöke. „Nem jelentem ki, hogy győztünk, de miután megszámolják a voksokat, úgy véljük, mi fogunk nyerni. Mi szerezzük meg az elnökséghez szükséges 270 elektort” – mondta Barack Obama volt alelnöke.

Példaként említette, hogy Pennsylvaniában a levélszavazatok 78 százalékát ők kapták. „Mindenhol azt látjuk, hogy nőnek a ránk adott szavazatok száma” – állította Biden.

– Nagyon kemény időszak és kampány van mögöttünk, és ugyancsak kemény idők előtt állunk. Hűtsük le magunkat, hallgassuk meg egymást. Nem vagyok naiv, tudom, hogy ez nagyon nehéz. Csak úgy érhetünk el eredményeket, ha nem tekintünk ellenségként az ellenfelünkre. Demokrataként kampányoltam, de amerikaiként fogok kormányozni. Pontosan így fogok tenni – jelentette ki Joe Biden.

Hozzátette, most minden szavazat számít. „Ne érezzék úgy, hogy távol került önöktől a demokrácia. Mi, állampolgárok nem hallgatunk. Mi állampolgárok, nem hátrálunk meg. Ez nem az én, hanem a nemzet győzelme lesz. Isten áldjon mindenkit és minden katonánkat” – zárta beszédét a demokrata jelölt.

A helyszínen lévő tudósítóink szerint egyébként nehéz tervezni Biden esetében is. A sajtótájékoztatón részt vehető újságírók sem tudták, mi fog történni, ez esetben például több mint három órát ültek egy buszban a volt alelnök háza előtt nem messze, mielőtt elkezdődött volna a szerdai közös nyilatkozat.

Ebben a sajtóbuszban váratták több mint 3 órát az újságírókat a Biden-sajtótájékoztató előtt (Fotó: Gurzó Ákos/Magyar Hang)

Trump kampánycsapata közben keresi annak a lehetőségét, hogy leállítsák a michigani szavazatok további számlálását, egyúttal újraszámoltatnák a wisconsini eredményeket, mindkettőt Joe Biden nyerte meg, miután szerdán összeszámolták a szavazatokat. Később egy másik beadványt nyújtottak be a legfelső bíróságnak, amelyben azt kérték, avatkozzanak közbe a pennsylvaniai szavazatok további számlálásába.

A CNN Biden főhadiszállásról, Wilmingtonból bejelentkező tudósítója szerint a volt alelnök jogi csapata felkészült, hogy elhárítsák az elnök támadásait az ingadozó államok eredményeivel kapcsolatban.

A szerdai nap során, ahogy lassan érkeztek az újabb és újabb választási részeredmények, Joe Biden araszról araszra került egyre közelebb a végső sikerhez. Délután már 237 begyűjtött elektornál járt, szemben Donald Trump 213-nál.

Az amerikai hírtelevízió megyékre lebontott szavazatelemzése szerint, ha Biden képes lesz elhozni azt a két államot – Arizona, Nevada –, ahol magyar idő szerint szerda késő este vezetésre állt a végeredményre váró hat állam közül, akkor meglesz a 270 elektori szavazata, amivel pedig ő nyeri a 2020-as amerikai elnökválasztást.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.