Megnyeri-e Biden Pennsylvaniát?

Megnyeri-e Biden Pennsylvaniát?

Tüntetők követelik az elnökválasztáson leadott összes szavazat megszámlálását a philadelphiai városháza épülete előtt 2020. november 4-én, egy nappal az amerikai elnök-, valamint képviselőházi és részleges szenátusi választások után (Fotó: MTI/AP/Matt Slocum)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ezúttal is elmaradt a demokraták a közvéleménykutatók által előrejelzett nagy áttörése, ez már zsinórban a harmadik választás, ahol jelentősen alulmérik a republikánusokat. Nem csak sima Biden-győzelmet jeleztek előre a felmérések, hanem azt is, hogy jó eséllyel megfordítják a szenátust, és növelik képviselőházi előnyüket. Ehhez képest mindössze várhatóan egy fővel növekszik szenátoraik száma.

Joe Biden ellenben végül, ha sokkal kisebb arányban is, mint azt előrejelezték, várhatóan nyerni tud Donald Trump ellen, annak ellenére, hogy még mindig nem ért véget több államban sem a szavazatok számolása. A jelenlegi folyamatokat figyelembe véve azonban az ő végső győzelme az esélyesebb.

Bár Donald Trump csalást kiáltott és a szavazatok számolásának leállítását (ezzel párhuzamosan pedig Nevadában és Arizonában, ahol vesztésre áll, a még meg nem számolt szavazatok megszámolását) követelte, emiatt nem állnak le sehol a számolással. Az, hogy az északközepi államokban, Wisconsinban és Michiganben miért tudott a republikánus előny után fordítani a demokrata kihívó, pontosan amiatt van, amiért a déli államokban (Texasban, Floridában) előbb Biden állt jobban, ám végül Trump nyert. És ugyanezért fordíthat Pennysilvaniában is Biden: a rekordszámban feladott levélszavazat miatt.

A levélszavazatok nagyjából kétharmada Bidenre érkezik, ezt lehetett tudni az előzetes regisztrációkból és az exit pollokból is. Ám míg a déli államokban jellemzően először ezeket számolták meg, és így Biden-előnnyel kezdtek ezek az államok, és fordultak át még aznap este Trump-győzelembe, az északközepi államokban előbb számolták meg az összes helyben leadott szavazatot, és csak aztán kezdtek neki a levélszavazatoknak, és így eleve várható volt, hogy ezekben az államokban a szavazás éjszakáján inkább Trump fog jobban állni, és csak napokkal később fognak azok Bidennek átfordulni, ha átfordulnak egyáltalán.

Michigan és Wisconsin már átfordult, és jó eséllyel Pennsylvania is át fog. Miért? Mert a Philadelphia nagyvárosát adó megye szavazatait még csak 70 százalékban összesítették, így várhatóan több százezer szavazat fog még Bidenre érkezni. Jelenleg a hátránya Trumppal szemben ebben az államban 160 ezer szavazat, úgy, hogy korábban még 700 ezer is volt. A Washington Post becslése szerint még nagyjából 500 ezer levélszavazatot fog kapni ő, míg Trump 150 ezret. Ez nem rossz becslés: a levélszavazatok 78 százaléka érkezett eddig Bidenre, mint azt mi is megírtuk.

Ha ezek a becslések helytállóak, akkor, ha minimális arányban is, de Biden fogja nyerni Pennsylvaniát is, ebben az esetben pedig még a szintén számolás alatt lévő Arizona és Nevada államokat akár el is veszítheti, akkor is több lesz neki az elnökséghez szükséges 270 elektornál.

Biden jelenleg 71,5 millió egyéni szavazatot kapott, Trump pedig 68 milliót. Soha még ennyi szavazatot korábban sem demokrata, sem republikánus jelölt nem kapott. Négy éve Clinton 66 millió, Trump 63 millió szavazatot kapott. Barack Obama 2008-ban 69 millió szavazattal nyert.

Mint előzetes értékelésünkben írtuk, a legfontosabb Philadelphiára figyelni, mert enélkül Biden nem tudja megnyerni Pennsylvaniát, Pennsylvania nélkül pedig nehezen tudja megnyerni a választást. Úgy tűnik, ez bejött, ha a Washinton Post becslése helyes, akkor tényleg Philadelphián fog múlni Pennsylvania. Persze a választást még megnyerheti az állam behúzása nélkül is.

Az előzetes értékelésben azt is írtuk, hogy „ha nem is lehet egyértelműen győztest hirdetni a szavazás napján, Donald Trump valószínűleg akkor is vagy magát tekinti majd győztesnek, vagy megkérdőjelezi az eredmények tisztességét”, és egyelőre ez pontosan be is jött, ahogy azt is írtuk, hogy „az […] biztos, hogy Pennsylvaniába ügyvédek csapatai fognak majd a választás után érkezni, hogy vitassák a végeredményt, akármelyik fél is nyerjen.” Ez is megvalósulni látszik, ahogy az az előrejelzésünk is, hogy akár Biden, akár Trump nyerjen, hosszú jogi csatározásra van kilátásunk, a vesztes fél híveinek országos tüntetésére, az elnöki hivatal tekintélyének csorbulására, és végső soron az alkotmányos rendszer gyengülésére, mivel feltehetően a vesztes – ebben a pillanatban Donald Trump – nehezen fogja elengedni a már kihirdetett győzelmet. Az elnök tweetjei közül így is minden másodikat a Twitter megjelöli, hogy abban álhírek vagy összeesküvés-elméletek szerepelnek.

Amerikából jelentjük – kattintson helyszíni tudósításainkért és híreinkért!

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.