Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Félig magyar lehet az új amerikai külügyminiszter

Szerző: | 2020. november 12., 08:12 | Amerikából jelentjük

Pete Souza, a Fehér Ház hivatalos fotósának felvétele az úgynevezett Situation Room-ban, vagyis a műveleti szobában 2011. május elsején, helyi idő szerint délután 4 óra 5 perckor készült – a feszült figyelem annak köszönhető, hogy amerikai kommandósok Afganisztában éppen likvidálják Oszama bin Ladent. Hátul, az ajtó előtt világoskék ingben Antony Blinken. A kép bal oldalán Joe Biden akkori alelnök és Barack Obama, az USA akkori elnöke. Fotó: White House

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar kormány számára elgondolkodtató írás jelent meg egy brit politikai oldalon, az UnHerd-en Faludy György költő unokájának tollából. Alexander Faludy „Joe Biden rossz hír Orbán Viktor számára” című cikkében azt írja: az igazi veszélyt a magyar miniszterelnök számára nem is a választásokat éppen megnyerő Biden jelenti, hanem jövendőbeli csapata.

HIRDETÉS - AIP

Biden ugyanis várhatóan kinevezi kampánya külpolitikai tanácsadóját, Anthony (Tony) Blinkent vagy külügyminiszterré (amit az amerikai kormányzati hierarchiában nem így neveznek, hanem Secretary of State-nek), vagy a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadójává. Előbbi pozíciót nem kell magyarázni, de utóbbi is fontos tisztség: naponta találkozik az elnökkel, rálát a diplomáciai, katonai és titkosszolgálati munkára. A külügyminiszternek általában magasabb presztízse és szélesebb nyilvánossága van, viszont a nemzetbiztonsági tanácsadónak néha nagyobb a tényleges befolyása az elnökre, mint a külügyek irányítójának.

Tony Blinken félig magyar származású, édesanyja, Judith révén. Apja, Donald Blinken 1994-1998 között az Egyesült Államok budapesti nagykövete volt. Ami Orbánnak még rosszabb hír: a leendő külügyminiszter apja és mostohaanyja jelentősen támogatta és ma is támogatja a Nyílt Társadalomért Archívum (OSA) létrehozását a budapesti CEU-n, így az intézményt ma is Vera és Donald Blinken Nyílt Társadalom Archívumnak hívják. Köztudomású, hogy a CEU-t az Orbán-kormány üldözte el Budapestről, viszont az archívum egyelőre nem költözött Bécsbe, az ötödik kerületi Arany János utcában működik ma is.

Faludy értesüléseivel egybevág egy nagy hírügynökség információja is. A Reuters is arról ír, hogy Joe Biden régi harcostársa, a veterán diplomata Antony Blinken várhatóan vagy az új elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, vagy a külügyminisztere lesz. A hírügynökség szerint a több évtizedes jártassága a Capitolium-dombon, a Fehér Házi tapasztalata és a külügyminisztériumban korábban végzett tevékenysége alkalmassá teszi arra, hogy helyreállítsa a kapcsolatokat Amerika szövetségeseivel.

Blinkennek komoly kormányzati tapasztalatai vannak: 2013 és 2015 között nemzetbiztonsági tanácsadó-helyettesként működött Barack Obama elnök alatt, majd helyettes államtitkár volt két évig a Külügyben. A fotók tanúsága szerint ott volt a Fehér Ház műveleti szobájában akkor is, amikor Obama 2011-ben az Oszama bin Ladent kiiktató katonai rajtaütést figyelte. 

A Reuters októberi interjújában Blinken azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak nem szabad átengednie vezető szerepét a világban. A Harvardot végzett, most 58 éves férfit halk szavúnak ismerik, aki tökéletesen ismeri a külpolitika összes csínját-bínját, és soha nem jön ki a sodrából. Blinken a mostani elnökválasztási kampány során Biden egyik legszorosabb munkatársa volt, és nem csak külpolitikai kérdésekben segítette a csapatot. 

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Anthony Blinken, Antony Blinken, Egyesült Államok, külügyminiszter


Kálmán, a hazafi

Kálmán, a hazafi

Megafon meg Pesti meg Hír Tv meg a Kopasz – meg a többi; a Bogyó és Babócát sem tudom Gyurcsány-show nélkül megnézni, és most itt egy újabb csatorna a hanyatló Nyugat egyik videómegosztó platformján.

HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Presser Gábor

„Izraeli hírszerző lett a lányom” – a palesztin-izraeli fegyveres konfliktus az Árnyék podcastban

Pin It on Pinterest