Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Trump továbbra is próbál úgy viselkedni, mintha ő nyerte volna a választást

Szerző: | 2020. november 15., 19:55 | Amerikából jelentjük

Donald Trump a Fehér Ház kertjében 2020. november 13-án (Fotó: Reuters/Carlos Barria)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár már minden államban megvan a győztes, és semmi akadálya az eredmények hivatalossá tételének, Donald Trump továbbra sem ismeri el választási vereségét – ahogy arról sem hajlandó tudomást venni, hogy a koronavírus-járvány tombol Amerikában. Igaz, vasárnap arról tweetelt, hogy Biden csak azért nyert, mert elcsalták a választást, később pontosított, és azt írta ki közösségi oldalára: Biden csak az álhíreket terjesztő médiumok szemében nyert, ő maga nem ismer el semmi ilyesmit, és megismételte, elcsalták a választást. Egyébként akárcsak Trump több más tweetjét, utóbbit is megjelölte a Twitter arról tájékoztatva az olvasókat, hogy Trump állítása arról, hogy csalás történt vitatott.

HIRDETÉS - AIP

Eközben Trump egy mindössze 30 éves alkalmazottja javaslataira elkezdett kirúgni kulcspozícióban lévő nemzetbiztonsági szakembereket (köztük az atomfegyverekért felelős ügynökség vezetőjét is) illetve a Pentagonnál szolgálatot teljesítő katonákat.

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

Pénteken a CIA igazgatóasszonya, Gina Haspel nem vett részt az elnök reggeli nemzetbiztonsági értekezletén – Haspel illetve az FBI igazgatója, Christopher Wray esetleges menesztéséről már akkor írtunk, amikor Trump felmentette Mark Esper védelmi minisztert. Rajtuk kívül Christopher Krebs is veszélyben érzi az állását, ő a kiberbiztonsági hivatal vezetője. Mint a Reuters beszámolt róla, Krebs közeli munkatársainak már elmondta, úgy érzi, fel fogják menteni pozíciójából.

Nem készülnek a hatalom átadására

Nem segíti Trump helyzetét az sem, hogy ügyvédei elveszítették a jogi csatát Michiganben és Pennsylvaniában, valamint visszavonták a keresetet Arizonában is. Ezzel egyértelművé vált, hogy akkor sem lesz változás a végeredményt illetően, ha a georgiai újraszámlálás esetleg megfordítaná az eredményt a déli államban. Ennek ellenére az elnök és legnagyobb lojalistái egyáltalán nem készülnek a hatalom átadására.

Mike Pompeo külügyminiszter újságírói kérdésre úgy válaszolt, hogy minden rendben van, és zökkenőmentesen fog megtörténni az átadás-átvétel egy második Trump-kormányzat számára. A tényleges hatalomátadással foglalkozó kormányzati hivatal vezetőjét, Bonnie Glicket pedig éppen most mentette fel az elnök.

A Fehér Ház még a Biden nevére szóló gratulációkat sem adta át a január 20-án beiktatandó új elnöknek, ahogy nem adtak át az átvevő csapat részére forrásokat, irodákat, elérhetőségeket sem. A hivatalos álláspont szerint mindenképp meg akarják várni, amíg az egyes államok hitelesítik a végeredményeket, bár a korábbi elnökválasztások alkalmával nem volt erre szükség.

Négy éve ilyenkor Barack Obama akkori elnök már fogadta hivatalában a frissen megválasztott Donald Trumpot. Korábban John McCain és Mitt Romney még a választás napján elfogadták a végeredményt, és gratuláltak Obamának. Romney akkor még azért is kritikákat kapott, mert a CNN által bejelentett Obama-győzelem után fél órát várt, hogy elismerje vereségét. Trump védői Al Gore-t hozzák fel példaként, aki csak a választás után harminchat nappal ismerte el vereségét, a Legfelsőbb Bíróság ítélete után. Igaz, akkor mindössze 534 szavazattal nyerte meg az egyik államot George W. Bush, és ezen múlt a választás végkimenetele is. Gore akkor úgy fogalmazott, bár nem értett egyet a döntéssel, de „azért, hogy egyesítsük népünket, és megerősítsük demokráciánkat, felajánlom beismerésemet a vereségről”.

A Washington Post értesülései szerint egyáltalán nincs semmi terve Trumpnak arra, hogyan tudná az elveszített választást megfordítani, sőt, már arról beszél szűk körben, hogy 2024-ben ismét megpróbálkozik majd az elnöki cím elnyerésével. Noha Trump illetve támogatói újra és újra sorozatos választási csalásokról osztanak meg tweeteket, videókat az interneten, illetve újra és újra elhangzik a vád az őt támogató médiában (a Fox News bizonyos műsoraiban, a Newsmaxon és a One America Network-ön), az összes állam szavazatok feldolgozásáért felelős hivatalnokai szerint nem történt választási csalás.

Sőt, az elnöki adminisztráció ezzel foglalkozó hivatala szerint is „ez volt minden idők legbiztonságosabb amerikai választása”. Chad Wolf, a Nemzetbiztonsági Hivatal ideiglenes vezetője is úgy nyilatkozott még a választások előtt a CBS televíziónak, hogy az amerikaiak biztosak lehetnek abban, hogy szavazatuk meg lesz számolva, akár előzetesen voksoltak, akár levélben, akár a szavazás napján fognak szavazni. Miért teszi mindezt akkor a még hivatalban lévő elnök?

Mint korábbi cikkünkben megírtuk, Trump tartozásai jelentősek, ahogy kampánytartozásai is, ezek akár egy milliárd dollárra is rúghatnak a Forbes magazin számításai szerint. Igaz, hogy a magazin 3,66 milliárdra becsüli az elnök vagyonát, ám Trump nyilván nem szívesen mondana le ekkora összegről csak úgy. Azzal, hogy kétségbe vonja a választás eredményeit, és jelentős számú követőjének és párthívének is ezt kommunikálja, új frontot nyitott – a jogi csatározások frontját –, ehhez pedig újra a támogatásukat kéri.

Honlapján 45, 50, 100, 250, 500, 1000 és 2800 dolláros illetve önállóan megadott összegű felajánlásokat lehet tenni jogi költségeire, ám az apró betűs rész világosan rögzíti: az adománygyűjtést közösen végzi az elnök újraválasztásáért küzdő szervezet, a Save America és a Republikánus Nemzeti Bizottság (gyakorlatilag az országos pártszervezet). Amennyiben a felkínált összeg nem éri el a 8000 dollárt, akkor annak 60 százaléka a Save America szervezet számlájára kerül, 40 százaléka pedig a Republikánus Nemzeti Bizottság számlájára. Utóbbi összegek a kampánytartozás törlesztésére mennek kizárólag, míg a Save America szervezetet Trump a napokban alapította. Ez, a kampányszámláktól eltérően, akár személyes kiadások fedezésére is szolgálhat. Azaz gyakorlatilag Trump saját, nem névre szóló kasszájába fizetnek be az emberek pénzt. Mivel a legtöbb adakozó két és fél millió forintnak megfelelő dollárnál kisebb összegeket szokott felkínálni, így várhatóan szinte semmi sem fog az ő felajánlásaikból Trump ügyvédi csapatára menni, viszont az elnök egy majdnem szabadon elkölthető forráshoz juthat így.

Az elnök úgy tűnik, azt sem hajlandó elismerni, a koronavírus térdre kényszerítette az egészségügyi ellátórendszert is. Nagyjából 250 000 amerikai halt már bele a vírus szövődményeibe, miközben pénteken soha nem látott nagyságú, 183 ezret is meghaladó volt az újabb pozitív esetek száma (miközben közel 10 százalékos volt a pozitív esetek aránya). Jelenleg egyetlen államban sincs kontroll alatt a vírus terjedése, számol be róla a közszolgálati rádió, az Npr is. Ennek ellenére az elnök lezártnak tekinti a kormányzat járványellenes programját, pedig több tagállamban is rosszabbodott a járványhelyzet, sorban zárják le még a korábban vírusszkeptikus kormányzók is saját hatáskörben az államaikat, hirdetnek ki kötelező maszkviselési rendeletet, miközben egyre több egészségügyi intézmény jelzi, hogy kapacitásaik megteltek.

Az elnök azóta is azt hangsúlyozza, hogy a vakcina már elérhető távolságon belül lesz, illetve, van, és hogy az majd megold mindent, azaz gyakorlatilag arra tett fel mindent, hogy addig kell kibírni. Andrew Cuomo New York-i kormányzó az elnök ezen tervét hibásnak nevezte, amire Trump azzal vágott vissza, hogy jó, ha Cuomo nem bízik meg az oltóanyag gyártóiban, akkor a New York-iak emiatt nem fognak kapni az első szállítmányokból. Cuomo erre úgy válaszolt, hogy a New York-iak teljesen megbíznak a gyógyszergyártó cégekben, csak nem bíznak az elnökükben, de biztosak abban, hogy ők is időben kapnak megfelelő mennyiséget a vakcinákból – a Biden–Harris-kormányzattól.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: amerikai elnökválasztás 2020, Andrew Cuomo, Barack Obama, Joe Biden, Kamala Harris, koronavírus, Mark esper, Mike Pompeo, Save America


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Hirdetés

HIRDETÉS

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Vörös tér, Budapest

Pin It on Pinterest