A demokrata szenátorjelöltek bejelentkeztek a győzelemre

A demokrata szenátorjelöltek bejelentkeztek a győzelemre

Joe Bidennek, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltjének támogatói ünnepelnek Washingtonban 2020. november 7-én (Fotó: MTI/EPA/Will Oliver)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK


Rekordszámú, több mint 4,5 millió szavazatot adtak le Georgiában kedden a megismételt szenátusi választásokon. A verseny annyira kiélezett, hogy legkorábban szerdán napközben várhatóak véglegesnek tekinthető eredmények. Habár az előrejelzések szerint végül a demokraták szerzik majd meg a vezetést a szenátusban is, Donald Trump nem adja fel a küzdelmet. A bukott elnök szerdára tömeggyűlésekre hívta híveit Washingtonba, továbbra is alaptalanul azt állítva, hogy választási csalás történt. Eközben a kongresszus két háza együttes ülést tart majd a voksok érvényesítésére. Szerdán tehát minden tekintetben csúcsra jár az extrém hosszúra nyúlt 2020-as választás.

Gurzó Ákos jelenti az Egyesült Államokból!

Egész éjjel fej-fej mellett haladtak a demokrata és republikánus párti jelöltek a két szenátusi helyért folytatott küzdelemben az amerikai Georgia államban. A szavazóhelyiségek este hétkor zártak. Helyi idő szerint hajnal kettőkor a voksok 99 százalékának feldolgozottsága mellett a demokrata Jon Ossoff 9527 szavazattal vezet a regnáló republikánus szenátor, David Perdue-val szemben (97 százaléknál még 1500 voks volt a hátránya). A másikban a demokrata Raphael Warnock 50,5 százalékkal győzött a Washington Post szerint a republikánus szenátor Kelly Loefflerrel (49,5 százalék) ellenében.

Habár a végleges adatokra még várni kell a demokrata párti politikusok már bejelentkeztek a győzelemre.

Azt mondták, hogy nem nyerhetjük meg ezt a választást, de ma este bebizonyítottuk, hogy bármi megtörténhet. Georgia köszönöm a bizalmat, az egész államot fogom képviselni a szenátusban. Azon fogok dolgozni, hogy vállvetve jobbá tegyük Georgiát és a nemzetet – mondta szerda hajnali beszédében Raphael Warnock demokrata párti politikus és lelkész.

A másik demokrata jelölt kampánya pedig közleményében azt írta, hogy „ha az összes szavazat összeszámlálásra kerül, biztosan számíthatunk arra, hogy Jon Ossoff fogja megnyerni ezt a választást és képviselni Georgiát az amerikai szenátusban”.

A számlálás szerdán tovább folytatódik, a végeredményre azonban akár a hét végéig is várni kell, mert a külföldi szavazatok csak pénteken érkeznek be. Választási tisztviselők szerint a 4,5 milliót is meghaladhatja majd a voksok száma, ami rekordnak számít az állam történetében.

Attilát is bevetették a kampányban

Nemcsak a részvételi adatok döntöttek azonban rekordot a megismételt georgiai választásokon: az előzetes számítások szerint több mint 830 millió dollárt (240 milliárd forint) költöttek a politikusok a kampányaikra. Mivel a szenátusi többség megszerzése a cél, ezért mindent beleadott mindkét oldal.

„Konzervatívabb, mint Attila a hun” – egyebek mellett ezzel kampányolt a republikánus szenátor, Kelly Loeffler. Az üzletasszonyból lett politikus mindent arra tett fel, hogy Trump politikáját dicsérje és kövesse.

Nem a hunok bevonulása az amerikai politikába volt azonban a legmeglepőbb húzása a republikánusoknak: Kelly Loeffler egy videójában sötétebbre színezte afroamerikai ellenfele bőrszínét, David Perdue egyik reklámjában pedig megnagyobbította zsidó származású kihívója orrát.

Mozgalmas lesz a szerda Washingtonban

Mozgalmas nap lesz szerdán Washingtonban: az utcákon a bukott elnök szimpatizánsai tüntetnek majd azt hangoztatva, hogy választási csalás történt, miközben a szenátus és képviselőház együttes ülést tart az elnökválasztási eredmények érvényesítéséről az alkotmányos folyamatnak megfelelően.

Egyszerre több tüntetés is zajlik majd, a helyszíneken szerdán reggel kezdődnek a programok. A tervek szerint a bukott elnök is beszédet mond majd. Donald Trump hetek óta arra biztatja híveit, hogy legyenek ott Washingtonban szerdán, ezen a „történelmi napon”. A szimpatizánsok pedig érkeznek is az ország minden részéről: vannak olyan csoportok amelyek karavánokat szerveznek, mások pedig repülővel érkeznek, a közösségi médiában keringő videók szerint győzelmi hangulatban. A korábbi ilyen tüntetésekhez hasonlóan szélsőjobboldali és paramilitáns csoportok is bejelentkeztek: ott lesznek egyebek mellett a Proud Boys (Büszke Srácok) képviselői, akik Trumpnak is köszönhetően hatalmas népszerűségre tettek szert az elmúlt egy-két évben.

Ennek megfelelően az amerikai főváros a legrosszabbra készül: mint már többször az elmúlt hónapokban a belvárosi üzleteket és irodaházakat bedeszkázták vandalizmustól tartva. Még az a hotel is bezárt szerdára, amely a korábbi Trump-tüntetéseken a szimpatizánsok nemhivatalos központjává vált. A rendvédelmi szervek is készülnek, a helyi erők mellett a nemzeti gárda is bevetésre kész.

A tüntetésekkel egyidőben, a Pennsylvania sugárút másik végén a kongresszus alsó és felső háza együttes ülést tart az elnökválasztási elektori szavazatok érvényesítéséről. Az általában ceremoniális aktus azonban egész biztosan nem a szokásoknak megfelelően alakul majd Trump miatt. A bukott elnökhöz hű képviselők és szenátorok egy csoportja ugyanis arra készül, hogy csalásra hivatkozva megtorpedózza a szavazatok érvényesítését.

Annak ellenére, hogy Donald Trump és követői folyamatosan csalásokról beszélnek november 3-a óta, semmilyen vizsgálat nem talált jelentős, rendszerszintű problémákat, amelyek megváltoztatnák a választások eredményeit. Ezért bármi is történjék szerdán a kongresszusi ülésen és a tüntetéseken, elemzők szerint minden esély megvan arra, hogy január 20-án a terveknek megfelelően Joe Bident beiktassák az Egyesült Államok következő elnökének.