Demokrata győzelmet jelentenek Georgiából – a kék hullám elsodorta a populizmust Amerikában

Demokrata győzelmet jelentenek Georgiából – a kék hullám elsodorta a populizmust Amerikában

Joe Biden, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltje, volt alelnök, Kamala Harris demokrata párti alelnökjelölt társaságában mond beszédet a Delaware állambeli Wilmingtonban 2020. november 5-én (Fotó: MTI/AP/Carolyn Kaster)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Minden jel arra mutat, a demokrata jelöltek győztek a kedden tartott megismételt szenátusi választáson az amerikai Georgia államban a szavazatok 99 százalékának feldolgozottsága alapján. Ezzel a demokrata párt megszerzi az elnöki szék mellett a szenátusi és a képviselőházi többséget is a hosszúra nyúlt 2020-as választásokon. A kék hullám elsodorta a populizmust az Egyesült Államokban, az amerikaiak többsége nemet mondott Trump megosztó politikájára és egyértelmű üzenetet küldött a teljes republikánus pártnak. A demokraták szenátusi többsége hatással lehet az amerikai–magyar kapcsolatokra is.

Gurzó Ákos jelenti az Egyesült Államokból!

Kiélezett küzdelemben szerezte meg a győzelmet a két demokrata párti jelölt. A szavazatok 99 százalékos feldolgozottságánál a lelkipásztor Raphael Warnock 50,6 százalékon, párttársa a tényfeltáró újságíró Jon Ossoff 50,2 százalékon állva nyerte meg a választást a Washington Post adatai szerint. A végleges adatok a hét végére várhatóak, mert péntekig várják a levélszavazatok beérkezését. Azért nem jelenti még az amerikai sajtó Ossoffot egyértelmű győztesnek, mert 0,5 százalék alatt van a különbség közte és ellenfele, Perdue között, aminél bármelyik fél újraszámlálást kérhet. Az újraszámlálás persze nem jelenti azt, hogy változik is a végeredmény.

A megismételt voksolást azért kellett megtartani, mert a november 3-i választásokon mindkét szenátusi hely esetében túl közeli eredmény született.

„Georgia, köszönöm a belém fektetett bizalmat. Megtisztelő számomra a támogatásuk, a bizalmuk, az elkötelezettségük, és készen állok arra, hogy az Egyesült Államok szenátusában becsülettel, alázattal, méltósággal szolgáljak, és eredményeket érjek el a georgiai emberek számára” – mondta szerda reggeli videóüzenetében Jon Ossoff. 

A 33 éves Jon Ossoff programjában az egészségügyre, a zöld energiára és infrastruktúrára, valamint a gazdaság fejlesztésére fektette a hangsúlyt. Tényfeltáró újságíróként a 2014 óta a szenátori tisztséget betöltő David Perdue üzletembert győzte le a szoros küzdelemben.

Azt mondták, hogy nem nyerhetjük meg ezt a választást, de ma este bebizonyítottuk, hogy bármi megtörténhet. Georgia köszönöm a bizalmat, az egész államot fogom képviselni a szenátusban. Azon fogok dolgozni, hogy vállvetve jobbá tegyük Georgiát és a nemzetet – mondta szerda hajnali beszédében Raphael Warnock.

Az 51 éves Raphael Warnock Martin Luther King templomának lelkipásztoraként indult a szenátori székért. A baptista tiszteletes programjának fókuszában a választási jogok biztosítása, az egészségügy és a gazdaság állt. A demokrata jelölt azt a Kelly Leofflert győzte le, aki – elődje lemondását követően – kinevezettként töltötte be a szenátori tisztséget 2019 óta.

Raphael Warnock történelmet ír megválasztásával: ő lesz az első afroamerikai szenátora Georgiának. Szintén történelmi jelentőségű, hogy a demokratáknak a mostani szenátusi és a novemberi elnökválasztási győzelemmel most sikerült először győzelmet elérni a hagyományosan republikánus államban.

Szerdán reggel Chuck Schumer, a szenátus demokrata frakcióvezetője bejelentette: kész a felsőház vezetésére és előremutató és az amerikaiak számára hasznos törvények meghozatalára.

Attila, Trump és a koronavírus is a republikánus jelöltek ellen dolgozott

„Konzervatívabb, mint Attila a hun” – egyebek mellett ezzel kampányolt a republikánus szenátor, Kelly Loeffler. Az üzletasszonyból lett politikus mindent arra tett fel, hogy Trump politikáját dicsérje és kövesse – az eredmények ismeretében hibásan.

A másik republikánus vesztes, David Perdue újraválasztási kampánya elején egyszerű influenzának titulált a koronavírust, miközben a pandémia már tízezrével szedte áldozatait az országban. A választások utolsó hetére pedig már őt is legyűrte a vírus: feleségével együtt karanténba kényszerült miután egy fertőzöttel találkozott.

A két republikánus szenátor annak ellenére elbukta a választást, hogy szinte mindent bevetettek: Kelly Loeffler egy videójában sötétebbre színezte afroamerikai ellenfele bőrszínét, David Perdue egy reklámjában pedig megnagyobbította zsidó származású kihívója orrát.

Rekorddöntő választás, minden korábbinál nagyobb téttel

Több korábbi rekordot is megdöntött a keddi megismételt választás. Egyrészt minden eddiginél többen, 4,5 milliót meghaladóan szavaztak az államban. A politikusok pedig soha nem látott összegeket költöttek: az előzetes adatok szerint legalább 830 millió dollár (240 milliárd forint) ment el a kampányokra.
A demokraták és a republikánusok azért fektettek ennyi pénzt és energiát a georgiai választásokba, mert a voksolásnak minden korábbinál nagyobb tétje volt: ezen múlott, hogy melyik párt szerzi meg a szenátus vezetését. A georgiai győzelemmel a demokraták irányítása alá kerül a törvényhozó és végrehajtó hatalom: övék az elnöki szék, valamint a szenátusi és a képviselőházi többség is. Az elemzők által sokszor emlegetett kék hullám pedig zöld utat adhat a megválasztott elnöknek, Joe Bidennek, hogy komolyabb ellenállás nélkül megvalósítsa programját.

Ha Jon Ossoffot és Raphael Warnockot küldik a választók a szenátusba, azok a 2000 dolláros csekkek már száguldanak is ki az ajtón, visszaadva a reményt, a tisztességet és a becsületet annak a rengeteg embernek, akik most szenvednek – mondta a megválasztott elnök hétfőn Atlantában tartott kampányzáró kortesbeszédében. Ennek fényében könnyen meglehet, hogy az új szenátus egyik első döntése lesz annak az alanyi jogon járó segélycsomagnak az elfogadása, amelyet a leköszönő szenátus republikánus többsége korábban leszavazott.

Kamala Harrisé lesz a döntő szó

A százfős amerikai szenátusban minden állam két fővel képviselteti magát. A szenátornak legalább 30 évesnek, 9 éve amerikai állampolgárnak és az adott állam lakosának kell lennie. A georgiai győzelemmel 50:50 lesz a demokraták és a republikánusok aránya, így a szavazásokkor Biden alelnökéé, Kamala Harrisé lesz a döntő szó.

Szenátusi célkeresztbe kerülhet Magyarország

Az amerikai törvényhozás felsőházának számító szenátusnak alkotmányosan komoly szerepe van a bi- és multilaterális kapcsolatok alakulásában és alakításában. A keddi georgiai választás így nagy hatással lehet a világpolitikai folyamatokra és a kétoldalú – így az amerikai–magyar – kapcsolatokra is.

A szenátusban az elmúlt években időről időre napirendre került a magyarországi demokrácia helyzete és a magyar kormány tevékenysége, leginkább Bob Menendez indítványai miatt. A New Jersey-i politikus a leköszönő szenátus külügyi bizottságának ellenzéki vezetője volt eddig. Veterán demokrataként pedig könnyen meglehet, hogy a bizottság vezetőjévé lép majd elő. Így előállhat egy olyan konstelláció, hogy az Egyesült Államok elnöke, az amerikai külügyminiszter és a szenátus külügyi bizottságának vezetője is olyan politikusok lesznek, akik jól ismerik Magyarországot, és mindannyian megfogalmaztak már aggodalmakat a magyar demokrácia helyzetével kapcsolatban.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.