Trump: Vissza akarok menni a Fehér Házba

Trump: Vissza akarok menni a Fehér Házba

Donald Trump a Fehér Ház kertjében 2020. november 13-án (Fotó: Reuters/Carlos Barria)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK


Vissza akarok menni a Fehér Házba. Soha nem fogjuk feladni, soha nem fogjuk megadni magunkat – mondta Donald Trump a Mentsük meg Amerikát elnevezésű tüntetésen szerdán Washingtonban. A Fehér Ház déli oldalán felállított színpadon a bukott elnök az elmúlt hetekhez hasonlóan folyamatosan választási csalást emlegetett, újdonságként azonban beszédében káromkodott is egyet a többezres tömeg előtt.


Azért gyűltünk össze Washingtonba, hogy megmentsük a demokráciánkat. Vissza akarunk menni és rendbehozni ezt, mert egy olyan ember lesz a Fehér Házba, aki tönkreteszi az országunkat – hangsúlyozta a bukott elnök a háttérben amerikai zászlók sorával és a Fehér Házzal. Hozzátette, soha nem fogjuk feladni, soha nem fogjuk megadni magunkat.

A demokraták az amerikai történelem legbotrányosabb választási rablását követték el – mondta Donald Trump, majd káromkodott egyet, amelyet a tömeg hangos éljenzéssel hálált meg. Hozzátéve: nem fogjuk elfogadni azokat a hazugságokat amit az elmúlt hetekben hallottunk, ez egy elcsalt választás. Nem hagyhatjuk, hogy illegitim elnök vezesse az országot – mondta.

A bukott elnök szerint mindehhez a média is hozzájárult ehhez, és az emberek ellenségévé vált.

A büszke srácok is benne vannak a buliban

Egyszerre több tüntetés is zajlik az amerikai fővárosban, a helyszíneken szerdán reggel kezdődtek a programok. Donald Trump hetek óta arra biztatja híveit, hogy legyenek ott Washingtonban ezen a „történelmi napon”. Az ország minden részéről jöttök szimpatizánsok: vannak olyan csoportok amelyek karavánokat szerveztek, mások pedig repülővel érkeztek, a közösségi médiában keringő videók szerint győzelmi hangulatban. A korábbi ilyen tüntetésekhez hasonlóan szélsőjobboldali és paramilitáns csoportok is bejelentkeztek: ott vannak egyebek mellett a Proud Boys (Büszke Srácok) képviselői, akik Trumpnak is köszönhetően hatalmas népszerűségre tettek szert az elmúlt egy-két évben. 


Ennek megfelelően az amerikai főváros a legrosszabbra készült: mint már többször az elmúlt hónapokban a belvárosi üzleteket és irodaházakat bedeszkázták vandalizmustól tartva. Még az a hotel is bezárt szerdára, amely a korábbi Trump-tüntetéseken a szimpatizánsok nemhivatalos központjává vált. A rendvédelmi szervek is készülnek, a helyi erők mellett a nemzeti gárda is bevetésre kész.

A készültség nem volt alaptalan: a tüntetők egy csoportja már szerdán hajnalban összecsapott a rendőrséggel. Az NBC Newsnak azt mondta a rendőrség illetékese, hogy hat embert tartóztattak le. A hatóság szerint többen engedély nélküli fegyvert is viseltek a rendezvényen, és ezért kerültek őrizetbe, másokat a rendőrök megtámadása miatt fogják megvádolni. A rendőrség paprikaspray-vel igyekezett oszlatni a demonstrálókat, akik lökdösték a hatóság embereit.


„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.