Mark Zuckerberg legalább két hétre kitiltotta Trumpot a Facebookról és az Instagramról

Mark Zuckerberg legalább két hétre kitiltotta Trumpot a Facebookról és az Instagramról

Mark Zuckerberg a 2018. május 1-2 között megrendezett F8 elnevezésű Facebook fejlesztői konferencián (Forrás: Anthony Quintano/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Az elmúlt 24 óra megdöbbentő eseményei világosan megmutatták, hogy Donald Trump az elnöki hivatalából hátralévő időszakot arra akarja felhasználni, hogy aláássa a hatalom békés átadásának folyamatát utódja, Joe Biden számára” – így kezdődik Mark Zuckerberg, a Facebook alapítójának és tulajdonosának öt bekezdéses írása, amely arról szól, hogy a leköszönő elnököt meghatározatlan időre, de legalább két hétre, ciklusának végéig kitiltják a népszerű közösségi felületről.

Mint írja, az elmúlt években engedték az elnöknek, hogy használja felületüket a mindenkire egyformán érvényes felhasználói feltételek betartatása mellett, és azzal együtt, hogy néha megjelölték az általa közzétett tartalmakat, illetve néha eltávolították azokat. Az elnök azonban most felületüket arra használta, hogy erőszakot és lázongásokat szítson a demokratikusan megválasztott kormányzattal szemben, ezért Zuckerbergék túl nagynak találják annak kockázatát, hogy továbbra is engedjék Trumpnak a közösségi média használatát.

Trump elsősorban a Twitter felületét szereti használni, ám a Facebookon is igen aktív. A szerdai washingtoni események után a Facebook egynapos eltiltással büntette, míg a Twitter fél napos eltiltással sújtotta, és két tweetjének eltávolításával. A Twitter egyúttal figyelmeztette a bukott elnököt, hogy a következő alkalommal már törölni fogják a fiókját, még akkor is, ha nem töltötte ki az elnöki ciklusát.

Mint megírtuk, szerdán a Trump által feltüzelt tömeg megrohamozta az amerikai törvényhozás házát. A rendvédelmi szervek készületlenek voltak, mindössze a szokásos rendőri jelenléttel biztosították az épületet, amely kevésnek bizonyult a több ezres tömeg féken tartására.

Az incidens során négy ember meghalt, többeket őrizetbe vettek. Végül Mike Pence alelnök rendelte el a Nemzeti Gárda bevetését, ami után a rendvédelmi szervek kiszorították a behatolókat az épületből, a kongresszus két háza pedig véglegesítette Joe Biden győzelmét.

Már most több politikus és ismert közéleti személyiség felvetette, hogy Trumpot mozdítsák el az elnöki pozíciójából állam elleni szervezkedés és felkelés szítása vádjával, noha 13 nap múlva amúgy is véget ér az elnöksége.

Egyelőre főleg demokrata politikusok támogatják ezt, ám az MSNBC amerikai hírtelevízió friss értesülései szerint Adam Kinzinger republikánus képviselő is támogatná a 25-ik alkotmánykiegészítés alkalmazását az elnökkel szemben. Ebben az esetben az alelnöknek és Trump kabinetje legalább felének írásban kellene nyilatkoznia arról, hogy az elnök alkalmatlan feladata ellátására.