Botrány Washingtonban: Trump hívei megrohamozták a Capitoliumot

Botrány Washingtonban: Trump hívei megrohamozták a Capitoliumot

Donald Trump republikánus párti amerikai elnök tüntető támogatói capitoliumi rendőrökkel állnak szemben a szenátusi ülésterem előtt, az amerikai törvényhozás washingtoni épületében 2021. január 6-án, amikor a kongresszus két háza összeült, hogy hivatalosan is véglegesítse a demokrata párti jelölt, Joe Biden győzelmét hozó november 3-i elnökválasztás eredményét. MTI/AP/Manuel Balce Ceneta

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

  • Helyi idő szerint este hattól kijárási tilalmat rendeltek el Washingtonban, miután zavargások törtek ki a Capitolium környékén. A törvényhozás épületébe Trump hívei nyomultak be, a képviselőket kimenekítették.
  • A zavargás során egy nőt meglőttek, belehalt sérülésébe.
  • Trump szerint alelnöke, Mike Pence elárulta őt, mivel erőszakról beszélt és a tüntetőket felszólította az épület elhagyására. Órákkal később a távozó elnök is arra kérte a tüntetőket, hogy menjenek haza.
  • A tüntetőket folyamatosan szorítják ki a rendőrök a Capitolium környékéről, könnygázt és hanggránátokat vetettek be.

Magyar idő szerint szerda este kezdődött meg a kongresszus két házának közös ülése, hogy kihirdessék és hitelesítsék az elektori kollégium választását. A papírforma szerint semmi akadálya nem lehetett volna annak, hogy a tiltakozó republikánus képviselők és szenátorok ellenkezése dacára Mike Pence alelnök az ülés végén Joe Bident hirdesse ki megválasztott elnöknek. A hírek szerint az alelnök nem tervezett semmilyen módon sem ellent mondani, Donald Trump kifejezett sürgetése ellenére sem.

Az ülés elején Paul Gosar képviselő és Ted Cruz szenátor előzetes ígéretüknek megfelelően kifogást emeltek Arizona állam elektori szavazatainak számlálásával kapcsolatban. Alaszka és Alabama állam kapcsán, melyet Donald Trump leköszönő elnök nyert meg, nem emelt kifogást senki. Mike Pence a kifogás írásos beérkezése után a mindössze 10-12 perces ülést berekesztette.

A kongresszus az 1876-os választást követően hitelesíti az elektori kollégium döntését. Akkoriban, a polgárháborúban vesztes déli államok esetében rendkívül sok kifogás merült fel a választások tisztaságát illetően, sőt, ténylegesen a republikánusok és a demokraták is küldtek elektori szavazatokat a kongresszusba. A 2020-as választást viszont a Trump által felmentett, a választások tisztaságáért felelős hivatalnok, Cristopher Krebs minden idők legbiztonságosabb választásának nevezte.

Mint megírtuk, a georgiai szenátorválasztás második fordulójában a demokraták minden valószínűség szerint mindkét szenátori helyet megszerezték, így Joe Bidennek hajszálvékony többsége lesz a kongresszus felsőházában, és egy nem túl erős többsége az alsóházban is. Ezzel elhárult a veszélye annak, hogy a republikánusok obstruálják elnöki programját – vagyis, legalább a félidős választásokig egy törékeny többséggel a háta mögött kormányozhat.

Az összevont ülés berekesztése után a kongresszus két háza külön-külön elvonult vitatkozni a kifogás jogosságáról. Ekkor még normális mederben folytak a dolgok, a szenátusban a republikánus Mitch McConnell beszédét azzal kezdte, hogy 36 éve szenátor, de ez lesz élete legfontosabb szavazata. Soha nem volt még példa arra, hogy a nép, az elektori kollégium döntését a kongresszus felülbírálta volna. Bár minden választás során voltak szabálytalanságok, de olyan fajta rendszerszintű és kiterjedt csalássorozat, amelyről a vesztes fél beszél, semmi bizonyíték nincs – vélekedett. A nép döntött, a bíróságok döntöttek, és most az egész amerikai demokráciáról van szó.

„A nép ön-kormányzása”, mondta, „önmérsékletet és a közös igazságok elfogadását jelenti. Nincs lehetőségünk alternatív valóságok felépítésére”. Hozzátette, hogy minden alkalommal, amikor valamelyik fél elveszítette a választást, kifogásokat keresett és talált, és a demokraták négy éven keresztül próbálták aláásni Donald Trump 2016-os győzelmének jogosságát és igazságosságát. Szerinte el kell dönteni, hogy a 2016-os események logikája mentén a hátralévő időkben mostantól kezdve mindig csak a győztes fogja elfogadni a választás eredményeit, vagy az alkotmányos utat fogja követni a kongresszus, az alapító atyák akaratának megfelelően. McConnell még arról is beszélt, ha a kongresszusban felülbírálják a szavazók akaratát, akkor „halálos spirálba” kerülne az amerikai demokrácia. Azzal zárta beszédét, hogy nem tehetünk úgy, mintha ez csak egy veszélytelen tiltakozás lenne a választás eredményeinek elfogadását illetően, tisztelni kell az amerikai nép döntését, és ezért ő úgy fog szavazni, hogy elfogadja a választás hitelesített eredményeit.

Chuck Schumer, a szenátusi demokraták vezetője beszédében hangsúlyozta, hogy azért nincs bizonyíték a rendszerszintű csalássorozatra, mert ilyen nem volt. Hatvankét bírósági ítéletben mondták ki a különböző bírók (köztük olyanok is, akiket Trump nevezett ki bíróvá) azt, hogy nem volt szabálytalanság, és a választást Joe Biden nyerte. Beszédében „puccskísérletnek” nevezte bizonyos republikánus szenátorok és képviselők kifogásait.

Ám eközben a Capitoliumon kívül kezdtek elszabadulni az indulatok, Donald Trump feltüzelt hívei megpróbáltak bejutni az épületbe, ami végül sikerült is nekik. A tüntetők az ajtókat ütögetve próbáltak bejutni, majd hírek szerint ablakok betörésével hatoltak be az épületbe. A PBS tudósítója megpróbálta megtudni, hogy a tüntetők honnét jöttek, mire „fake news”-nak nevezték őt, és kritizálták, miért visel egyáltalán maszkot, amikor nincs is vírus. Úgy látta, hogy a tüntetők többségén nincs maszk, néhányan sálat vagy kendőt viseltek, de azt is inkább csak a hideg miatt.

A híradások szerint a betörő tüntetők miatt mindkét házban felfüggesztették a vitát, és a szenátorok valamint a képviselők elhagyták az üléstermet. A biztonsági kamerák felvételei szerint a tüntetők eleinte békésen sétáltak és fotózkodtak. A kamerák tanúsága szerint többségükön piros MAGA-sapka volt, maszkot csak kevesen viseltek.

A biztonsági őrök nem avatkoztak közbe, mert nyilvánvalóan nagy létszámfölényben voltak a behatolók.

A tüntetők „Állítsátok meg a lopást!” jelszavakat skandálva próbálták megakadályozni, hogy a választáson Trumphoz képest 7 millió szavazattal többet kapó Joe Bident megszavazhassák elnöknek a kongresszusban.

A helyzet ezután kezdett igazán eldurvulni, az események egyre erőszakosabbra váltottak, a Twitter-üzenetek tanúsága szerint teljessé vált az anarchia az épületben, a PBS tudósítója arról számolt be, hogy a rendvédelmi erők fegyverekkel mindenkit a földre parancsoltak, őt pedig kiküldték.

Eközben Donald Trump – aki szerdai korábbi beszédében feltüzelte a tüntetőket – Twitteren azt kérte, hogy mindenki maradjon nyugton és hagyják, hogy a rendvédelmi szervek végezzék a dolgukat.

A tüntetők eljutottak az ülésterembe, ekkor a képviselőkre és munkatársaikra gázmaszkot adtak a rendvédelmi szervek. A PBS tudósítója azt mondta, hogy a Capitolium épülete alatti folyosón hagyta el az épületet a képviselőkkel és a személyzettel együtt, az ülést amúgy is berekesztették. Eközben egyre több fegyverest hívtak be az épületbe, miközben egyre több tüntető próbált kívülről bejutni.

Az NBC tudósítója szerint mesterlövészek lapultak a Capitolium tetején, a PBS szerint a tüntetők a felsőházban megrongálták a szenátorok üléseit. A PBS és az NBC is bemondta, hogy meglőttek valakit, egy nő az áldozat, aki kritikus állapotban van. A washingtoni rendőrfőnök később megerősítette, hogy egy személyt meglőttek.

Egyre több, állig felfegyverkezett rendőr jelent meg az épületben, a CNN tudósítása szerint az épületen kívül lévő rendőrök vették fel a gázmaszkokat. Több rendőr is megsérült.

A CNN riportere egyenesen „puccskísérletnek” nevezi a történteket, melyet Trump elnök és hívei szerveztek. Ugyancsak a CNN számolt be róla, hogy most már a Trump pártján álló republikánus képviselők és szenátorok egy része is (mint Ted Cruz) azt kéri a leköszönő – vagy inkább leköszönni nem képes – elnöktől, hogy állítsa le a dühöngő tömeget.

Korábban olyan hírek láttak napvilágot, hogy Mike Pence alelnököt és Nancy Pelosi alsóházi elnököt már biztonságos helyre menekítették, ám az NBC News később módosította a hírt: bár a képviselőket már kimenekítették az épületből, az alelnök, Mike Pence a Capitoliumban maradt, mert nem találták elég biztonságosnak a kimenekítését. Az FBI már bejutott az épületbe, amelyet helységről helységre fésült át.

A CNN szerint a felsőházból már kitessékelték a tüntetőket. A csatorna megszólaltatta Kevin McCarthyt, a republikánusok alsóházi vezetőjét, aki telefonon felhívta Trumpot, hogy ítélje el a lázongásokat, de erre az elnök egyelőre nem volt hajlandó.

Kevin McCarthy a CBS-nek is elmondta, megpróbálta rávenni az elnököt arra, hogy ítélje el a lázongásokat, mert ez olyan látvány, amit senkinek sem szabadna látnia, senkinek sem szabadna ilyesmire felbujtania az embereket, és senkinek sem szabadna ebben részt vennie. Mint hangsúlyozta, minden ilyen rendbontást elítél, és ennek most azonnal véget kell vetni. Szerinte lehetetlenség, hogy valaki ebben a felfordulásban örömét lelje, és bárki is áll emögött, annak vállalnia kell a felelősséget.

Eközben megszólalt Trump lánya, Ivanka Trump is, aki először a tüntetőket hazafiaknak nevezte, majd hozzátette, hogy az erőszaknak azonnal véget kell vetni, és törölte tweetjét.

A belbiztonsági tárca ügyvezető minisztere, Chad Wolf is megszólalt a Capitoliumban történt erőszakos incidens miatt. A politikus a Twitteren jelezte: az erőszak minden formája elfogadhatatlan, senkinek nincs joga megtámadni egyetlen szövetségi intézményt sem. Wolf hozzátette: az erőszakot alkalmazókat felelősségre kell vonni.

A Fehér Ház szóvivője eközben sejtelmesen bejelentette: Trump utasítására elindult a Nemzeti Gárda más védelmi szolgálatokkal együtt. Hírek szerint az ügyvivő igazságügyi miniszter, Jeffrey Rosen egyeztetett a rendvédelmi szervekkel.

Mike Pence alelnök az erőszak azonnali véget vetésére szólított fel, és arra, hogy minden tüntető hagyja el az épületet.

Az elnökhöz közel álló forrásokra hivatkozva a CNN arról adott hírt, hogy az elnök a balhé kitörése óta sem az erőszakos eseményekkel foglalkozik, hanem felhánytorgatja környezetének Mike Pence árulását. A CBS riportere úgy értékelte az eseményeket, mintha Trump egy házat olajjal locsolt volna fel, majd rádobott volna egy gyufát, utána pedig elkezd kiabálni az épülettel, hogy ne égjen már tovább. Jim Acosta, a CNN Fehér Házi tudósítója szerint az elnök a televízión nézi a lázongást.

Végre helyi idő szerint délután négy körül megszólalt Joe Biden megválasztott elnök is élőben Wilmingtonból: a zavargások azonnali befejezésére szólított fel, majd Trumphoz fordult, és követelte, hogy azonnal szólaljon meg a nemzeti televízióban és védje meg az alkotmányt. – Elképzelhetetlen, eddig nem látott támadás érte a nemzetet, a szabadság bástyáját, a törvényességet. Ennek azonnal véget kell vetni. Az elnök szava számít, mindegy mennyire jó vagy rossz az elnök. Felszólítom Trump elnököt, hogy élő televíziós adásban tegyen eleget esküjének és szólítson fel az erőszak befejezésére – követelte Biden.

Az elektori kollégiumi döntés kongresszusi jóváhagyásának „szent” dolognak kellene lennie, de a demokrácia sebezhető és törékeny, és meg kell tennünk mindent annak érdekében, hogy fenn maradjon. – Ez nem tiltakozás, hanem felkelés, és minket néz a világ – fogalmazott a demokrata politikus.

Mint hangsúlyozta, a demokráciát, becsületet, tisztességet, tiszteletet és a jog tiszteletét helyre kell állítani a következő négy évben. – Nem káoszban kell létezni, mi nem ilyenek vagyunk, becsületesek és tisztességesek vagyunk – szögezte le.

– Annak ellenére amit ma láttam, optimista vagyok a jövőt illetően: mindent el tudunk érni, ha összefogunk. Nem volt semmi olyan, aminek elvégzésére ne lettünk volna képesek, ha együtt álltunk hozzá. Ez az Amerikai Egyesült Államok. Elnök úr, ideje Önnek is megszólalnia, intézte szavait Trumphoz, majd Isten áldását kérte Amerikára.

Eközben bombát találtak a Republikánus Nemzeti Bizottság épületében, amely közel van a Capitoliumhoz. Más híradások szerint legalább három gyanús szerkezetet találtak a Capitolium közelében. Egyelőre nem tudni, hogy robbanóeszközök voltak-e.

A Fox News ezután Donald Trump elnök beszédét adta le, a roppant rövid beszéd Twitteren is megtekinthető. Ebben a leköszönő elnök közölte híveivel, hogy ő nyerte a választást, földrengésszerű győzelmet aratott, és ezt a másik oldal is tudja, akik ellopták a választást, de most a tüntetőknek haza kell menniük, mert nem akarjuk, hogy bárkinek baja essen. „Tudom, hogyan éreznek, de menjenek haza. Menjenek haza békével” – fogalmazott Trump, aki délutáni beszédével még adta a lovat a tüntetők alá.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1346928882595885058?fbclid=IwAR15U60kQAstOgkaekuvPSByz0yt3RbpnTu93cRAbFVC5rC6W541-6sHteY

Reince Priebus, Trump első kabinetfőnöke a tüntetőket úgy jellemezte, hogy egy részük egyszerűen csak terrorista, bűnöző vagy bajkeverő.

Eközben a CNN bejelentette Georgiában Jon Ossoff győzelmét, ezzel a demokraták visszavették a szenátus feletti irányítást. Az NBC Newsnak nyilatkozó szenátorok pedig azt mondták, hogy a rendkívüli események ellenére folytatják szerda este a munkát, hogy eleget tegyenek alkotmányos kötelezettségüknek.

Egyre többen ítélték el az eseményeket, William Barr, még karácsony előtt lemondott igazságügyminiszter szerint a tömeg „botrányos és megvetendő”, és véleménye szerint a rendvédelmi szerveknek azonnal be kellene nyomulni és feloszlatni a tömeget.

Muriel Bowser, Washington demokrata polgármestere kijárási tilalmat rendelt el, amely este hat órakor – magyar idő szerint éjfélkor – lép életbe és reggel 6 óráig tartják fenn. Addigra várhatóan végeznek a tüntetők kiszorításával. Több rendőr is megsérült az összecsapások nyomán, a washingtoni polgármester hangsúlyozta, hogy kiürítik a Capitolium épületét. Muriel Browser sajtótájékoztatóján kiemelte: törvénytelen, ami történik és a törvénysértők felelni fognak tetteikért. A polgármester megerősítette, hogy a fővárosi rendőrséget más államokból, így Marylandből, Virginiából és New Jerseyből érkező rendfenntartók is segítik, de az FBI, a titkosszolgálat és a nemzeti gárda is bekapcsolódik a rendfenntartásba.

Úgy látszik, tényleg sokaknak elege lehet Trump elnökségéből: a Facebook egykori biztonsági vezetője, Alex Stamos egyenesen arra kérte a Twittert és a Facebookot, hogy vágja el a leköszönő elnök hozzáférését ezekhez a platformokhoz.

Késő este a világ vezetői is elkezdtek reagálni a megdöbbentő eseményekre: Boris Johnson brit miniszterelnök szerint szégyenteljes jeleneteket láthattunk az amerikai kongresszusban. Heiko Maas német külügyminiszter pedig úgy látta, a demokrácia ellenségei örömmel nézik azt, ami most Washingtonban folyik.

Magyar idő szerint este 11 óra után kezdtek csillapodtak a kedélyek: a CBS News szerint a rendfenntartók megkezdték a tüntetők kiszorítását a Capitolium épületéből. A beszámolók szerint könnygázt is bevetettek, a Sky News szerint már csak néhány száz keményvonalas tüntető volt jelen.

Minden jel arra mutat, hogy a rendfenntartók visszaszerezték az ellenőrzést az épület felett, mindkét oldalán átvették az irányítást a rendőrök. Ha a képviselői nyilatkozatok igazak lesznek, akkor a kongresszus még szerda este folytatja a munkáját, és jóváhagyja az elektori voksokat.

A CNN magyar idő szerint éjfél körül azt jelentette, belehalt sérüléseibe az a nő, akit a zavargás során lőttek mellkason órákkal korábban.