Trump: a legbénább kacsa

Trump: a legbénább kacsa

Donald Trump amerikai elnök nyilatkozik a washingtoni Fehér Ház déli kertjében (Fotó: MTI/EPA/CNP POOL/Stefani Reynolds)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK


Egyéb más negatív rekordot is megdöntve Amerika legbénább kacsájaként vonulhat be a történelembe Donald Trump: regnálásának utolsó napjaira ellene fordult a társadalom, a politikai elit, a média és az üzleti élet többsége is. Lejtmenete azonban a héten tovább folytatódik: napokon belül kiderül, hogy idő előtt távoznia kell-e a Fehér Házból
.

Az amerikai választók több mint fele támogatja a bukott elnök hivatalból való elmozdítását. A megkérdezettek 56 százaléka mondta azt, hogy Donald Trumpnak mennie kell a törvényhozás elleni szerdai ostrom miatt. A válaszadók 69 százaléka nem bízik abban, hogy Amerika regnáló vezetője a demokrácia védője – derül ki az Ipsos/ABC News felméréséből. A kutatásban részt vevők kétharmada Trumpot okolta a Capitolium elleni támadásért.

Hasonló eredményre jutott a Politico/Morning Consult két nappal korábbi felmérése is: az ő adataik is azt mutatták, hogy a választók mintegy kétharmada szerint a bukott elnök a felelős a halálos áldozatokkal járó eseményért. A demokrata párti szavazók esetében 85 százalékos ez az arány, de a republikánus választók 41 százaléka is Trumpot okolja.

Hasta la vista, baby

Az amerikai képviselőház már hétfőn szavazhat a Donald Trump elleni második vádeljárásról. Nancy Pelosi házelnök vasárnap bejelentette: először megkísérlik egyhangúlag megszavaztatni az erről szóló határozatot. Ha ez nem jön össze, akkor kedden a szokás szerinti módon viszik végig a törvényjavaslatot. A demokrata párti vezető azonban azt is napirenden tartaná, hogy a kormány tagjai fosszák meg hivatalától az elnököt.

Habár ez utóbbira – a 25. alkotmánymódosítás alkalmazására –, valamint az egyhangú képviselőházi jóváhagyásra kevés az esély, az elmúlt napok politikusi nyilatkozatai alapján a republikánus oldalon is „lenne rá igény”, hogy Trump megfizessen a szerdai ostromért.

Többek között Kalifornia volt republikánus kormányzója, a Terminátor filmekkel világsztárrá vált Arnold Schwarzenegger is elítélte az elnököt. A szerdai eseményeket a kristályéjszakán történtekhez hasonlítva azt mondta Twitter üzenetében, hogy Trump puccsot követett el.

A konzervatív médiamogulnál is betelt a pohár

Még a konzervatív médiamágnás Rupert Murdoch birodalmának egyik zászlóshajója, a Wall Street Journal is csatlakozott azokhoz a liberális sajtóorgánumokhoz, akik az elnök menesztését követelik.

A csütörtöki szerkesztőségi vezércikkük szerint Trump átlépett egy vörös vonalat azzal, hogy a végrehajtó hatalom legfőbb birtokosaként a mellette tüntető tömeget a törvényhozás épülete elé vezényelte. Az újságírók lemondásra szólították fel az elnököt, de az impeachment eljárással is elégedettek lennének.

Egyetért a Wall Street és a Szilicium-völgy

Az amerikai üzleti világ két nagy motorja közül először a Szilicium-völgy mondott ítéletet az elnökről. Először a Twitter és a Facebook hallgattatta el Trumpot azzal, hogy leállították profiljait. Őket követte az Apple, a Google és az Amazon, akik egyebek mellett elérhetetlenné tették a Parler nevű alkalmazást, amelyet kitalálói egyfajta jobboldali közösségi oldalnak szántak. A bukott elnök úgy tervezte, hogy ez lesz az új megafonja, ahonnan híveihez szólhat és amellyel irányíthatja őket. A tech-óriások azonban hamar keresztbe tettek ennek is.

Az üzleti világ többi szereplője sem nézte ölbe tett kézzel azt, hogy Trump tétlenül szemlélte a Capitolium ostromát. A sort a világ vezető hotellánca, a Marriott nyitotta, amely bejelentette, hogy megvonja kampánytámogatását attól a nyolc szenátortól, akik nem hagyták jóvá a választási eredményeket.

Bloomberg beszámolója szerint a sor vasárnapra illusztris nevekkel bővült: a Goldman Sachs, a Citigroup, a Morgan Stanley és a JPMorgan Chase is bejelentette, hogy minden kampánytámogatást befagyaszt.

Negyed évezred legbénább kacsája

A Webster szótár szerint 1761. óta használják a béna kacsa kifejezést. Az elmúlt évszázadokban leginkább azokat a politikusokat – napjainkban főként amerikai elnököket – illetik ezzel a megnevezéssel, akik, habár még hivatalban vannak, de már megválasztották utódjukat, így jelentősen csökkent a befolyásuk.

A legek elnöke

A mindig és mindenről szuperlatívuszokban beszélő Donald Trumpnak azért van miért örülnie: már most szinte biztos, hogy a legek embere a legbénább kacsaként és a legrosszabb amerikai elnökként vonul be a történelembe.