FBI: Fegyveres tüntetésekre kell készülni Amerika-szerte

FBI: Fegyveres tüntetésekre kell készülni Amerika-szerte

Donald Trump republikánus párti amerikai elnök támogatói tüntetnek a washingtoni Nemzeti Mallon 2021. január 6-án, amikor a kongresszus összeül, hogy hivatalosan is véglegesítse a demokrata párti jelölt, Joe Biden győzelmét hozó november 3-i elnökválasztás eredményét. MTI/AP/John Minchillo

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre forróbb a hangulat nyolc nappal Joe Biden beiktatása előtt az Egyesült Államokban. Sajtóértesülések szerint az FBI fegyveres tüntetésekre készül az összes 50 államban és a fővárosban is a következő napokban. Donald Trump amerikai elnök hétfőn szükségállapotot rendelt el a fővárosban január 24-ig. Washington polgármestere mindenkit arra kér, hogy maradjanak távol a várostól, miközben Joe Biden stábja virtuális beiktatási ceremóniára invitálja az amerikaiakat.

Gurzó Ákos jelenti az Egyesült Államokból

„Január 8-án az FBI információt szerzett egy beazonosított csoportról, amely arra hívja fel a többieket, hogy csatlakozzanak hozzájuk helyi, állami és szövetségi intézmények valamint bírósági épületek elleni ostromokban, ha a jelenlegi amerikai elnököt elmozdítják hivatalából a beiktatási nap előtt” – olvasható a szövetségi nyomozó iroda belső felhasználásra szánt dokumentumában, amelyet az ABC News hozott először nyilvánosságra.

Az FBI információi szerint mind az ötven államban és Washington DC-ben is számítani kell a fegyveres tüntetésekre, amelyek a hétvégén kezdődhetnek és akár január 20-a után is folytatódhatnak. A nyomozó iroda arra is felhívta a figyelmet, a megválasztott elnök Joe Biden, alelnöke Kamala Harris és a képviselőház demokrata vezetője, Nancy Pelosi személye is veszélyben lehet.

Mindezek után a Fehér Ház közlése szerint Donald Trump amerikai elnök hétfőn szükségállapotot rendelt el Washingtonban január 24-ig. Az indoklás szerint a hatóságok biztonsági fenyegetésekre figyelmeztettek Joe Biden megválasztott elnök január 20-i beiktatása miatt. A rendelkezés lehetővé teszi az amerikai belbiztonsági minisztérium és a szövetségi katasztrófa-elhárítási ügynökség (Fema) számára, hogy szükség szerint összehangolják tevékenységüket a helyi rendvédelmi hatóságokkal. 

Távolmaradásra kérnek, virtuális beiktatásra invitálnak

Hétfőn Washington polgármestere és a szomszédos államok, Virginia és Maryland kormányzói is arra kértek mindenkit, hogy maradjanak távol a beiktatási eseményektől a múlt heti események és a koronavírus-járvány miatt.

Eközben a Beiktatási Bizottság virtuális ceremóniára invitálja e-mailben az amerikaiakat.

„Ez a beiktatási ünnepség ugyanúgy magába foglalja majd azokat az ikonikus pillanatokat, mint a Capitolium előtti eskütételi ceremónia, egy újragondolt felvonulást szerte az Egyesült Államokban és még sok mást is” – írják az e-mailben, amely szerint az új, innovatív megoldásokkal mindenki biztonságban érezheti majd magát.

A virtuális világ más szereplői is készülnek a beiktatási napra. A Twitter hétfőn bejelentette, hogy több mint 70 ezer fiókot felfüggesztettek a múlt heti „horrorisztikus” eseményeket követően. A fiókok többsége a QAnon szélsőjobboldali, összeesküvés-hívő mozgalom nézeteit propagálta. A cég a felhasználási feltételeit is módosította, hogy hamarabb kiszűrhessék és blokkolhassák a káros tartalmakat.  

15 ezer fővel áll készenlétben a nemzeti gárda

A titkosszolgálatok és a capitoliumi rendőrség kérésére a Pentagon jóváhagyta, hogy maximum 15 ezer főnyi nemzeti gárda tagot vessenek be szombattól a fővárosban. Az egységek védelmi, logisztikai és kommunikációs feladatokat látnak majd el. A jelentős számú katona bevetése nem meglepő a nyilvánosságra került fenyegetéseket és azt követően, hogy a múlt heti események után rengeteg kritika érte a rendvédelmi szerveket, amelynek hatására több szervezet vezetőjét is felmentették.

A belbiztonsági miniszter is elhagyta a süllyedő hajót

Hétfőn újabb kabinettaggal gyarapodott a Fehér Házat elhagyók listája: az egyebek mellett a titkosszolgálatokat felügyelő ügyvivő belbiztonsági miniszter, Chad Wolf is bejelentette azonnali távozását. A vezérváltás valószínűleg tovább növeli a bizonytalanságot, hogy a minisztérium képes lesz-e a megbirkózni a beiktatási ünnepségekhez kapcsolódó növekvő biztonsági kockázatokkal – írta a The Hill

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.