Már ezen sem tarthatnak kapcsolatot a Trump-hívők

Már ezen sem tarthatnak kapcsolatot a Trump-hívők

Donald Trump republikánus párti amerikai elnök tüntető támogatói capitoliumi rendőrökkel állnak szemben a szenátusi ülésterem előtt, az amerikai törvényhozás washingtoni épületében 2021. január 6-án, amikor a kongresszus két háza összeült, hogy hivatalosan is véglegesítse a demokrata párti jelölt, Joe Biden győzelmét hozó november 3-i elnökválasztás eredményét. MTI/AP/Manuel Balce Ceneta

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Capitolium január 6-i ostroma után több mint kétezer, militáns személyekkel és szervezetekkel kapcsolatos csatornát törölt a Zello digitális walkie-talkie alkalmazás. A lépésre azért került sor, mert kiderült, hogy a washingtoni törvényhozás épületébe behatoló Trump-párti tüntetők a Zellót használták kapcsolattartásra – írja az NBC News.

A Twitteren közzétett üzenetben a cég mély sajnálkozását fejezte ki a múlt heti „borzalmas” események miatt, majd közölte, úgy döntöttek, hogy Joe Biden megválasztott elnök január 20-i beiktatása előtt jó néhány csatornát törölnek, hogy megakadályozzák a további erőszakos cselekményeket.

A Zellónak saját állítása szerint 120 millió felhasználója van világszerte. A mobiltelefonra telepíthető alkalmazás nem a rövidhullámú frekvenciákon kommunikál, hanem interneten keresztül, ezért megvan az az előnye, hogy nem kell bizonyos hatótávon belül lenni a többi felhasználóval, és akár egyszerre több csatornát is lehet hallgatni, amit hagyományos CB-rádióval nem lehet megtenni.

Amúgyis rájár a rúd Donald Trump bukott elnökre és híveire, a közösségi platformok sorra dobják ki őket. Korábban elérhetetlenné vált a konzervatív közösségi oldal, a Parler platformja, a Google és az Apple ugyanis eltávolította alkalmazásboltjából, azzal az indokkal, hogy az oldalon erőszakot szítottak a felhasználók.

A több mint egy héttel ezelőtt történt zavargások – amelyek halálos áldozatokkal is jártak – óta sorra tiltják le Trumpot a nagyobbnál nagyobb cégek, így a Twitter, az Instagram, a Facebook, valamint a YouTube is. Ehhez csatlakozott a napokban a Snapchat üzenetküldő alkalmazás is.

Donald Trump a szerdán ellene indított vádeljárás (impeachment) miatt is aggódhat, hiszen övé a kétes dicsőség, hogy a történelemben első amerikai elnökként másodjára is az impeachment eljárás alá vonták. Innentől a szenátuson múlik, hogy leváltják-e tisztségéből, és akár azt is megtiltják-e neki, hogy a jövőben bármilyen közhivatalt töltsön be. Ezt esetben már soha nem indulhatna egy elnökválasztáson sem, hiába szerepel a tervei között a 2024-es elnökségi harc.