Üzent az USA a V4-eknek: a jogállamiság és a független média megerősítését is ajánlották

Üzent az USA a V4-eknek: a jogállamiság és a független média megerősítését is ajánlották

Antony Blinken amerikai külügyminiszter beszél a tiszteletére tartott ünnepségen az amerikai külügyminisztérium washingtoni épületében 2021. január 27-én (Fotó: MTI/AP/Reuters pool/Carlos Barria)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A demokratikus intézményrendszer, a jogállamiság és a független média megerősítésében működne együtt egyebek mellett az Egyesült Államok a visegrádi országokkal – derül ki abból a közleményből, amelyben az amerikai külügyminisztérium gratulál a csoport megalakulásának 30. évfordulója alkalmából.

– Az Egyesült Államok gratulál Csehországnak, Magyarországnak, Lengyelországnak és Szlovákiának a Visegrádi Csoport harminc éves együttműködéséhez. NATO és EU tagállamokként a V4-es országok fontos szerepet játszanak Közép-Európa és a Transzatlanti Szövetség megszilárdításában – olvasható a közleményben. A dokumentum szerint a visegrádi együttműködés 1991-es megalakulása óta fontos szerepet töltött be a demokratikus intézményrendszer és a civil társadalom megerősítésében is a régióban.

– Az Egyesült Államok kész folytatni a párbeszédet a Visegrádi Csoporttal az olyan közös kihívásokról, mint a globális járvány leküzdése, a kiber- és energiabiztonság, a klímaváltozás elleni harc, a dezinformáció elleni küzdelem; valamint a demokratikus intézményrendszer, a jogállamiság és a független média megerősítése – hangsúlyozza a közlemény.

Amerika visszatért

A kedden közzétett levél is része annak a folyamatnak, amely az Egyesült Államok aktív visszatérését jelenti a nemzetközi diplomáciába. A vezető szerep újbóli kiteljesítése a Biden-adminisztráció egyik kiemelt célja, amelyet sokszor és sokféleképp kifejezésre juttattak a kormányváltás óta. – Gyorsak voltunk abban, hogy elkezdjük visszaépíteni Amerika nemzetközi elköteleződését és hogy visszanyerjük vezető pozíciónkat – mondta Joe Biden elnök múlt héten a külügyminisztériumban tett látogatásakor. Hozzátette: az Egyesült Államok célja, hogy újjáépítse a szövetségeit.

A diplomáciai erőfeszítések olyan amerikai értékeken alapulnak majd, mint a szabadság védelme, a lehetőségek biztosítása, az univerzális jogok megóvása, a jogállamiság tiszteletben tartása, valamint az emberi méltóság előtérbe helyezése – mondta Biden.

A beszédet követően egy külön memorandumot is aláírt Joe Biden Az amerikai külpolitikai és nemzetbiztonsági állomány, intézmények és partnerségek revitalizációja címmel, amely egyebek mellett a diplomáciai és nemzetbiztonsági szervek fejlesztési irányvonalait tartalmazza.

Tudják, hol van Magyarország

A Biden-kormányzat szinte minden vezető szintjén találni magyar származásúakat vagy személyes magyarországi tapasztalattal rendelkezőket. Az elnök maga is járt hazánkban. Szenátorként aktívan végigkísérte a rendszerváltást és támogatta az ország transzatlanti integrációját. Külügyminisztere, Antony Blinken magyar származású, csakúgy, mint az Obama-kormány alatt ezt tisztséget betöltő John Kerry, aki most klímavédelmi különmegbízottként dolgozik a kabinetben. De más szinteken is találni magyar szálat: Anne Neuberger a kiberbiztonságért és az új technológiákért felelős helyettes tanácsadó lesz a nemzetbiztonsági tanácsban, amely testület külpolitikai kérdésekben is kulcsszerepet játszik az elnöknek adott tanácsadásban.