Győzelmi bulival ünnepelte Trump a felmentését

Győzelmi bulival ünnepelte Trump a felmentését

Donald Trump amerikai elnök a beszédének végén a Texas állambeli Alamóban, ahol megnézi az amerikai-mexikói határon az illegális bevándorlás megakadályozására épített kerítést 2021. január 12-én (Fotó: MTI/AP/Alex Brandon)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gurzó Ákos jelenti Palm Beach-ről:

Győzelmi bulival ünnepelte Donald Trump, hogy felmentette a szenátus az ellene zajló alkotmányossági vádeljárásban. Az impeachment során azt vizsgálták, hogy terheli-e felelősség az exelnököt a törvényhozás elleni január 6-i támadásért. A száztagú szenátusban 57-en szavaztak Trump elítélése mellett, így nem lett meg a szükséges kétharmad. Az exelnök Mar-a-Lagói klubjában ünnepelte meg a felmentését szombaton este – jelentette a helyszínről a Magyar Hang tudósítója.

Az amerikai történelem legrövidebb ideig tartó impeachment-eljárásának lezárásaként 57 szenátor szavazott Donald Trump elítélése mellett. Ahhoz, hogy meglegyen a szükséges kétharmad, 17 republikánusnak is csatlakoznia kellett volna az egységes demokratákhoz. Ez azonban nem történt meg, mindössze hét jobboldali szenátor szavazott az ítélet mellett. Így érvényesült a papírforma, amelyet az elemzők is előre jeleztek: a republikánus politikusok túlnyomó többsége továbbra sem kész arra, hogy leszámoljon a trumpi populista politikával. Az eljárás tétje az volt, hogy megfosszák-e Donald Trumpot az exelnököknek járó juttatásoktól és egy második, egyszerű többséget igénylő voksolás során megakadályozzák-e, hogy a jövőben közhivatalt töltsön be. 

Mar-a-Lago klub a floridai Palm Beach-en.
Fotó: Gurzó Ákos / Magyar Hang

Alig lett vége a szavazásnak, már kezdődött a buli

Alig két órával a washingtoni szavazás után, este hat óra körül már elkezdtek gyülekezni a szimpatizánsok Palm Beach-en. A gazdag Trump-támogatók luxusautói hosszú sorokban állva várták, hogy egy rövid biztonsági ellenőrzés után behajthassanak Mar-a-Lago kapuján. A – főként az alsóbb rétegekből kikerülő – mezei rajongók pedig a klub körül köröztek pick-upjaikkal, amelyen az amerikai zászló mellett ott volt a Trump-lobogó és a szélsőjobboldali szimbólummá vált sárga Gadsden-zászló is. Este hat óra előtt néhány perccel hangos dudálás közepette elhajtott a kapu előtt a kampányban nagy szerepet kapó „Trump-vonat” is.

Vendégek sora a floridai Mar-a-Lagó előtt.
Fotó: Gurzó Ákos / Magyar Hang

Mar-a-Lago környékén egyébként minden visszatért szinte a normális kerékvágásba azután, hogy a január 20-i hatalomátadást követően Washingtonból ide költöző Trumpot teljesen elvágták a külvilágtól. Két hete a klub közelébe sem lehetett menni, még a főutat is lezárták több száz méteres hosszúságban, kettévágva ezzel Palm Beach szigetét. A helyiek csak jókora kerülővel tudtak eljutni a város északi részéről a délire.

Ami változatlan maradt: a szomszédok egy része továbbra is azt szeretné, ha Trump elköltözne innen. A környékbeliek egy 1993-as dokumentumra hivatkoznak, amelyben az exelnök az ingatlan klubbá alakításával vállalta, hogy senki nem fog életvitelszerűen ott tartózkodni. Az ügyet kedden vette napirendre a városi képviselőtestület – egyidőben az impeachment tárgyalás kezdetével a szenátusban. Nemcsak az időpont egyezett azonban: az első jelek szerint a Palm Beach-i ügyet ugyanúgy megúszhatja Trump, mint az alkotmányos felelőségre vonást Washingtonban.

Győzelmi buli diadalmas közleménnyel

A győzelmi buli előtt diadalmas közleményt adott ki az exelnök. Ebben azt írja, hogy az impeachment-eljárás az Egyesült Államok történelmének „legnagyobb boszorkányüldözése” volt.

– Mindig is bajnoka voltam és leszek a megingathatatlan jogállamiságnak, a hősies rendfenntartó szerveknek, és annak, hogy az amerikaiaknak mindig joguk legyen békésen és becsületesen megvitatniuk folyó ügyeiket rosszindulat és gyűlölet nélkül – írta közleményében.

Trump-támogatók felvonulása Palm Beach-en a Mar-a-Lago előtti főúton.
Fotó: Gurzó Ákos / Magyar Hang

Az exelnök azt is hozzátette: a „történelmi, patrióta és csodálatos” Make America Great Again mozgalom még csak most indul el igazán. A következő hónapokban pedig több információt is megoszt majd erről.

Politikai cirkusz Washingtonban

A vendégek már gyülekeztek Mar-a-Lagóban, amikor a politikai vezetők még a szombati nap fejleményeit értékelték Washingtonban. A szombaton történtekről a legmeglepőbb összefoglalóval a republikánusok szenátusi vezetője szolgált.

– Trump morálisan és gyakorlatilag is felelős a január 6-i lázadásért, de alkotmányosan nem lehet elítélni, mert már nem tölti be az elnöki tisztséget – mondta Mitch McConnell, aki nemmel szavazott szombaton.

McConnell nem volt egyedül azok között a szenátorok között, akik – habár bűnösnek gondolják Trumpot – mégis az elítélése ellen voksoltak. Ennek a legkézenfekvőbb oka, hogy Trump választói bázisa a történtek ellenére még mindig nagyon erős, és sok republikánus szenátor tart attól, hogy elvesztheti a következő választást – ami sokuk számára két év múlva esedékes –, ha nyíltan az exelnök ellen fordul.

A demokraták számára nem volt kérdéses, hogyan szavazzanak: mind az ötven szenátoruk bűnösnek mondta ki Trumpot.

– Legyen írásba véve – az Isten, a történelem és az alkotmányra tett eskünk előtt, hogy egyetlen helyes ítélet volt ebben a perben: bűnös – mondta Chuck Schumer, a demokraták vezetője a szavazás után.

Vendégek sora a floridai Mar-a-Lagó előtt.
Fotó: Gurzó Ákos / Magyar Hang

Öt napig tartott a szenátusi per

Az amerikai szenátus kedden kezdte el tárgyalni az ügyet, miután januárban a képviselőház vádat emelt Donald Trump ellen: arra keresték a választ, hogy felelős-e a törvényhozás épülete elleni január 6-i támadásért, amelynek következtében legalább öten életüket vesztették, köztük egy rendőr is. A sok sérült között 140 rendfenntartó is volt. A támadás miatt a törvényhozásnak meg kellett szakítania együttes ülését, amelyen az elnökválasztási elektori szavazatokat érvényesítették.

A folyamat elején a szenátorok először arról voksoltak, alkotmányosnak tartják-e úgy lefolytatni az eljárást, hogy Donald Trump már elhagyta hivatalát. A keddi vita végén a szentárok 56-44 arányban megszavazták, hogy a tárgyalás alkotmányos és folytatták az eljárást. Az elmúlt napokban a vád szerepét betöltő impeachment-bizottságnak és a Donald Trumpot védő jogászoknak is 16-16 óra állt rendelkezésre, hogy bemutassák saját érveiket.

A demokrata képviselőkből álló impeachment-bizottság egyebek mellett azzal érvelt, hogy Trump január 6-i beszédében és az azt megelőző hetekben is módszeresen bujtogatta híveit, a Fehér Ház előtt elmondott szónoklatában pedig egyértelműen a Capitolium elleni támadásra szólította fel őket. A vád azt is hangsúlyozta, annak ellenére, hogy a távozó elnök tudatában volt a törvényhozás épületében zajló pusztításnak, sokáig tétlenül szemlélte az eseményeket, csak későn intette nyugalomra híveit és nem mutatott megbánást.

Az eljárás során rengeteg, a helyszínen készült videót bemutattak, olyan megrázó felvételeket is, amelyen lelövik az egyik tüntetőt, vagy olyanokat, amelyeken az látszik, hogy rendőröket vernek és kínoznak a lázadók.

A Trump védő ügyvédek azt hangsúlyozták, hogy az impeachment a demokraták bosszúja, egy politikai játszma. Álláspontjuk szerint a volt elnök január 6-i beszéde a Capitolium elleni támadás előtt nem szított „törvénytelen magatartást”. A per során a védelem olyan felvételeket is bemutatott, amelyeken Trump arra buzdította a hallgatóságot, hogy tartsák be a törvényeket és kövessék a rendet.

Egy hónapja kezdődött az eljárás

Az impeachment-eljárás egy hónapja kezdődött. Január 13-án a képviselőház egyszerű többséggel támogatta az erről szóló törvényjavaslatot, a demokratákon kívül tíz republikánus politikus is igennel szavazott.

Donald Trump súlyos bűncselekményt és vétséget követett el azáltal, hogy erőszakra bujtott fel a kormányzat ellen, veszélybe sodorta az Egyesült Államokat és kormányzati intézményeit. Fenyegetést jelentett a demokratikus rendszer integritására, akadályozta a békés hatalomátadást, kényszer alá helyezett egy vele egyenrangú hatalmi szervet – olvasható a mindössze négyoldalas vádiratban.

Impeachment: a képviselőház vádat emel, a szenátus ítéletet mond

Az Egyesült Államok alkotmánya szerint az impeachment eljárás során a képviselőház emelhet vádat egy közjogi tisztséget betöltő személy ellen, az ügy tárgyalását és az ítéletet pedig a szenátus mondhatja ki. A vétségek között szerepel a hazaárulás, a vesztegetés, valamint a súlyos bűncselekmények és vétségek elkövetése. Az Egyesült Államok történelmében még egyik elnököt sem sikerült elmozdítani hivatalából ezzel az eszközzel, de már többeket vád alá helyeztek így.

Az első elnöki alkotmányos vádeljárást 1868-ban indították Andrew Johnson ellen, a szenátus azonban nem találta öt bűnösnek. Sokak emlékezetében él a Richard Nixon elleni eljárás a Watergate-botrány során, ő azonban még azelőtt lemondott, hogy a folyamat elkezdődött volna. A sorban Bill Clinton 1999-es ügye következett, amelyben eskü alatti hamis tanúzással és az igazságszolgáltatás akadályoztatásával vádolták meg a demokrata párti elnököt, a szenátus azonban felmentette ezek alól – így hivatalban maradhatott.

Donald Trumpot először 2019 végén vonták az eljárás alá hivatali visszaélés a kongresszus akadályoztatása miatt. Bár a képviselőház vádat emelt ellene, a szenátus végül nem ítélte el.

A mostani perrel több ponton is történelmet írt Trump: ő lett az első elnök akit kétszer is vádeljárás alá vontak és kétszer is felmentettek, valamint a szenátus elsőként úgy hozott ítéletet egy impeachment ügyben, hogy a megvádolt elnök már nem töltötte be hivatalát.